Todirel CĂLUGĂRIȚA - Filmul săptămânii: "Saroo" (Drumul spre acasă)

Dacă tot veÈ›i descoperi drumul spre cinematograf, măcar aveÈ›i grijă să vă acoperiÈ›i ochii la ieÈ™ire, ca să nu vă iasă vorbe că aÈ›i fi lăsat pe-acolo tributul de lacrimi, obligatoriu printre atâtea emoÈ›ii, artistic transfigurate!

80.000 de copii dispar, în fiecare an, din India (vă daÈ›i seama ce furori fac, pe- acolo, emisiunile de felul “Surprize-surprize”!). N-ar lipsi mult ca dispariÈ›iile să egaleze, ca număr, populaÈ›ia, mereu în scădere, a municipiului Suceava, de exemplu (de la 106.138 locuitori în anul 2002, la 92.121 locuitori la recensământul din 2011) – dar guvernanÈ›ii se străduiesc…

Destinul unuia dintre acei copii, rupt la vârsta de 5 ani de lângă familia sa È™i ajuns la 1.600 km de casă, după o călătorie cu trenul, a fost redat de romanul autobiografic al unui australian adoptat, Saroo Brierley (A Long Way Home –“ Lungul drum spre casă”). Cartea a ajuns în mâinile altui australian, Garth Davis, regizor la Hollywood,  iar scenariul adaptat a plăcut unei mari actriÈ›e, Nicole Kidman (născută în 1967, la Honolulu, dar cu ascendenÈ›e în Australia), care a acceptat un rol feminin secundar pentru care, iată, a fost nominalizată pentru alt Oscar (unul îl are deja, din anul 2003).

Astfel s-a născut acest film, care mai degrabă ar fi trebuit să fie de Bollywood, deci de nevăzut  (mea culpa!), dar a devenit doar semi-indian sau cvasiindian (deci de urmărit printre È™erveÈ›ele),  dacă nu hollywoodian de-a dreptul.  Să reÈ›inem, pentru început, că deÈ™i lansat târziu în premieră mondială – la 25 noiembrie 2016, filmul a avut timp să strângă 6 nominalizări la Oscar (care are festivitatea de decernare la 26 februarie 2017) È™i 5 la Premiile BAFTA (ce se acordă pe 12 februarie a.c.). E drept că nu a luat niciun Glob de Aur.

Titlul original al filmului, “Lion”, vine de la numele adevărat, Sheru, care s-ar traduce “leu”,  al micuÈ›ului indian rătăcit de lângă fratele său. Fiu al unei mame analfabete, el îÈ™i aproximează prenumele (îÈ™i zice Saroo) È™i poceÈ™te numele localității natale, ceea ce ar fi scuzabil È™i la case mai mari, È›inând seama că n-avea decât 5 ani la vremea când începe să se depene povestea adevărată, în anul 1986. Astfel că, după ce adoarme în tren È™i nu reuÈ™eÈ™te să coboare decât la capătul liniei, la Calcutta , el nu reuÈ™eÈ™te să spună de unde È™i al cui e, ca să poată fi găsit. După câteva exerciÈ›ii de supravieÈ›uire făcute, ca în filmele indiene, fără plasă de acrobat, Saroo (interpretat cu drăgălășenie de micul actor Sunny Pawar) este  dat pe lista de dispariÈ›ii, cu poză cu tot – dar cine să citească ziarele în sătucul depărtat de unde plecase?! În fine, găseÈ™te o inimă miloasă, într-un adăpost social, care îi face legătura cu un cuplu de australieni, familia Brierley, ce constatase că È™i aÈ™a sunt destui copii nefericiÈ›i, ce rost ar mai avea să aducă È™i ei pe lume alÈ›ii (?!).  Prin urmare, îl înfiază pe Saroo al nostru, care, ajuns  în Tasmania, urmează È™coala, apoi cursurile unui colegiu…

Și poate nu s-ar mai fi întâmplat nimic dacă, douăzeciÈ™idoi de ani mai târziu, în anul 2008, în urma unei discuÈ›ii cu prietenii, Saroo (interpretat, la această vârstă, de actorul britanic de origine indiană Dev Patel, cunoscut din “Vagabondul milionar” celor ce văd astfel de filme) n-ar fi aflat de Google Earth È™i, în aceeaÈ™i împrejurare, n-ar fi reîntâlnit o “madlenă” (vehicul cu care Proust pornea în căutarea timpului pierdut): e vorba de câÈ›iva covrigei însiropaÈ›i, numiÈ›i “jalebi”, din cei la care jinduia, copil fiind, alături de fratele său, propunându-È™i să aibă mii, atunci când vor fi mari. Platoul cu jalebi îi aminteÈ™te de copilărie È™i îl apucă un dor de mama È™i de fratele său, precum pe Făt-Frumos când a călcat pe tărâmul interzis, în afara tinereÈ›ii fără bătrâneÈ›e…  Lasă totul deoparte, studii, prieteni, iubită (veÈ›i putea s-o revedeÈ›i, în rolul acesteia, pe Rooney Mara cu gropiÈ›ele ei din obraji – o altă nominalizată la Oscarurile din 2017, dar pentru rolul din alt film, “Carol”, unde a fost partenera unei Cate Blanchett de zile mari) È™i se-apucă să urmeze, pe imaginile din satelit de pe Google Earth, liniile de cale ferată ce pleacă  din Calcutta pe o rază ce aproxima distanÈ›a călătoriei în care s-a rătăcit.

În fine, filmul are happy-end, ne stoarce lacrimi, dar daÈ›i-mi voie să mă îndoiesc că va primi vreun Oscar, cu toate nominalizările pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor în rol secundar (Dev Patel), cea mai bună coloană sonoră (o putem asculta È™i pe Sia, cu „Never Give Up”), imagine È™i cea mai bună actriță în rol secundar (“prinÈ›esa” Nicole Kidman, coborâtă în viaÈ›a de zi cu zi, în rolul mamei-adoptive, pentru care ”Lion” reprezintă  ”o scrisoare de dragoste pentru copiii pe care i-a adoptat cu Tom Cruise”).

În orice caz, dacă tot veÈ›i descoperi drumul spre cinematograf, măcar aveÈ›i grijă să vă acoperiÈ›i ochii la ieÈ™ire, ca să nu vă iasă vorbe că aÈ›i fi lăsat pe-acolo tributul de lacrimi, obligatoriu printre atâtea emoÈ›ii, artistic transfigurate!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Carmen Domingo - GALA-DALI

Thursday, 13 June 2019

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gospodărie în pericol în urma unui incendiu provocat de o sobă lăsată nesupravegheată!

astăzi, 09:23

Un incendiu a izbucnit, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Tulbureni. Un solar a fost cuprins de flăcări. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul DetaÈ™amentului BotoÈ™ani...

Rotaract Club s-a înființat și la Botoșani în urma unei ceremonii la care au participat reprezentanți din întreaga Românie! (Foto)

astăzi, 09:17

Ceremonia de chartare a clubului Rotaract din BotoÈ™ani a avut loc joi, 20 februarie 2025, la evenimentul ce a avut loc la Complex Casa Lux participând membri Rotary, Rotaract È™i Interact din m...

Sportul preferat al elevilor dintr-o comună botoșăneană: "Am luat titlul de campion național"!

astăzi, 09:00

Logică, strategie ÅŸi o minte ascuÈ›ită - acestea sunt secretele pentru a deveni campion la scrabble. Iar elevii dintr-o comună botoÅŸeneană o ÅŸtiu cel mai bine. DeÅŸi la prima vedere poate pÄ...