#șîeu: Un protest cât o Țară!

O inițiativă a unui singur om, într-o țară în care de o vreme nimeni nu mai pare să asculte pe nimeni. Un om care, înainte de a vorbi, A FĂCUT. Un metru de autostradă aici, în Moldova, la capătul căruia a agățat un "haștag" care în doar câteva ore avea să devină cel mai simpatic și viralizat mesaj din România: #șîeu.

Semnalul a fost atât de sincer și de puternic deopotrivă, încât a paralizat, la propriu, aproape toate reacțiile potrivnice, dintre cele care de obicei vin să anihileze o inițiativă civică, mai ales dacă ea aduce atingere clasei politice. Cei câțiva critici care s-au ivit au fost nevoiți să se retragă, în timp ce chiar ale Puterii au încercat timid să trateze cu simpatie protestul, chiar dacă era o simpatie înrămată în strategii de imagine cu care suntem atât de obișnuiți. 

Însă impactul cel mai mare avea să vină din partea mediului economic (domeniu căruia și suceveanul Ștefan Mandachi îi aparține). Transporuri, construcții, prelucrări servicii, sindicate din diverse ramuri sunt doar câteva dintre cele care au anunțat pentru 15 martie, ora 15.00, 15 minute de protest. Or, știm bine, atunci când firmele din mediul privat opresc lucrul înseamnă PIERDERI importante pe care niciun politician din lume nu le va acoperi, nici asuma. 

Nu puține sunt mesajele din Botoșani, agenții economici anunțând că se aliază protestului #șîeu, revendicările mergând chiar mai departe de... autostradă.

“15 minute oprim munca. Nu doar autostrăzi, ci și străzi asfaltate în Botoșani”, transmit reprezentanții firmei Profi Izo.Bek. Și nu sunt singurii: Try Grup Betoane și Balastiera Vulturi vor opri lucrul timp de 15 minute. Li se adaugă Madotex Stas Mobila și Prodalcom

“Înainte de a fi oameni de afaceri, suntem români. Când un seamăn reușește, într-un mod cât se poate de inedit, să atragă atenția cu privire la una dintre problemele reale ale societății, nu putem rămâne impasibili. Vom spune #DA provocării lansate de Stefan Mandachi, aceea de a ne opri din orice activitate profesională pe 15 martie, la ora 15.00, pentru 15 minute”, este mesajul firmei Prodalcom. 

Și Elsaco Electronic, una dintre cele mai importante firme din mediul de afaceri al Moldovei, va înceta activititatea pe 15 martie, ora 15.00. 
“Derulăm în prezent contracte de lucrări în toată țara. Infrastructura rutieră către șantierele din Moldova, mai ales, este deficitară, ceea ce pentru noi înseamnă timp pierdut și costuri suplimentare legate de menținerea flotei auto, ca să nu mai vorbim de riscurile de accidente la care se supune personalul implicat. Dezvoltarea infrastructurii, prin construirea de autostrăzi și modernizarea drumurilor naționale, este singura soluție pentru a scoate din izolare și subdezvoltare Regiunea Nord-Est”, transmite conducerea Elsaco Electronic. 

Uvertura Mall va opri vineri, la ora 15.00, scările rulante, iar muzica ambientală din complex va fi înlocuită cu manifestul lui Ștefan Mandachi. La această campanie s-au alăturat și o parte din operatorii din Uvertura Mall, care își vor sista activitatea în perioada menționată. Protestul nu este deloc unul întâmplător: în cadrul complexului comercial își desfășoară activitatea peste 80 de branduri internaționale, naționale și locale, a căror activitate depinde în mare măsură de circulația mărfurilor și persoanelor pe șosele din Romania. Mulți operatori au depozitele situate in vestul țării sau în zona București - Ilfov, iar aprovizionarea magazinelor din Botoșani reprezintă, în sine, o provocare. Distanțele mari, costul de transport și timpul petrecut de respectivele produse pe șosele creaza un disconfort atât administratorilor, cât mai ales clienților centrului comercial.

Un mesaj foarte important a venit din partea diriginților de șantiere, care trag semnale de alarmă asupra corupției și a birocrației excesive. Însă mesajul lor este și mai dureros: "Toate autostrăzile existente în România au fost construite în realitate de specialiști români, companii românești și cu resurse românești. Cu toate acestea licitațiile sunt câștigate de societăți străine ce de multe ori nu își onorează obligațiile față de țerți și care părăsesc șantierele atunci când consideră că au încasat suficient. Tocmai de aceea ceea ce s-a construit s-a făcut pe sume colosale de bani, cu mult peste prețurile pieții".

Să nu ne amăgim: toate acestea s-au petrecut în regimuri politice de toate culorile. Nu azi, nu ieri. De 30 de ani. 

“România dispune de specialiștii ingineri care pot proiecta și construi autostrăzi, dispune de companii de construcții care au resursa umană, materială și tehnologică pentru realizarea lor. Inginerii români au construit în 25 de ani peste 400 de hidrocentrale și au realizat una din cele mai mari flote comerciale maritime din lume. Acei specialiști există și acum dar clasa politică din ultimul sfert de secol a creat o structură birocratică ce faci imposibilă realizarea unor structuri fizice”, spun diriginții de șantiere din România. 

Ce se întâmplă de 30 de ani în România? Discursuri politicianiste în campanii electorale, hârtii la hârtii, manipulare până în buza unor noi alegeri, drumuri hei-rupiste pe ultima sută de... guvernare, licitații rostogolite prin birourile întunecate. 

"Nu de birocrație, de explicații, de studii de fezabilitate neconstruite și autorizații nesfârșite au românii nevoie, ci de șantiere deschise și autostrăzi finalizate și drumuri moderne”, spun cei care știu cel mai bine cum se construiește, dar care lucrează în beneficiul firmelor străine, cele venite în România DOAR să câștige. 

Protestul din 15 martie este al celor care s-au săturat. Al celor care au părinți, fii și fiice, rude, prieteni morți pe drumurile acestei țări. #șîeu înseamnă omul de afaceri, studentul care nu mai privește în urmă pentru că Moldova se afundă tot mai mult în noroaie. #șîeu ești tu, elevul pentru care naveta înseamnă o aventură mai mare decât orice lecție predată la școală. Sunteți și dvs., dascălii cărora statul vă cere să vă sacrificați, dar vă rănește ultimul drept, acela la demnitate. 

15 martie este ziua în care politicienii trebuie să tacă. A spune, ca politician, că pe 15 martie, la ora 15.00, oprești lucrul și reflectezi la ce se petrece în România anului 2019 înseamnă nu doar o sfidare, ci o provocare. Pentru că România protestează, vineri, împotriva politicienilor. Toată clasa politică trebuie să își asume vina de a fi și astăzi, la trei decenii de la Revoluție, o țară în noroaie și gropi. 

Când un politician anunță că, pentru 15 minute (într-o zi de vineri!), încetează activitatea, este ca și cum ai asculta un banc la Radio Erevan. 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Botoșănenii cumpără cereale de la ucraineni. ”În curând va fi circul foamei!”

Friday, 6 September 2024

Dacă vara viitoare va fi la fel ca aceasta, oamenii spun că vor pleca oriunde vor vedea cu ochii,lăsând satele pustii. ”Nu vom mai avea ce mânca. Nici noi, nici animalele”, ...

15 ani de la plecarea Profesorului! "Domnul Dorcu, un dor nesfârșit”

Wednesday, 4 September 2024

Despre Profesor s-a spus mereu că a fost ultimul spirit cu adevărat uriaş în micul Botosani, oraş pe care l-a iubit cu adevărat. Pentru sute de botoşăneni, din neștiute generații, a fos...

Strigătul de ajutor al oamenilor în orașul care ”nu vede, nu aude”!

Tuesday, 3 September 2024

În augustul turistic, au ajuns în Botoșani câțiva prieteni din țară. În trecere. S-au cazat la un hotel din centrul orașului și, la vremea amurgului încă dogoritor...