Despre suferința din închisorile comuniste, prin ochii adolescenților din Botoșani! FOTO, VIDEO

Afișează cu nonșalanță o tinerețe aristocrată, cu un entuziasm temperat, fără să se lase cuceriți de sentimentalisme gratuite, ieftine, fără să alunece în patetismul găunos al făcătorilor-de-toate. Îmbrăcați în toate curentele generației lor, cu părul roșu revoltat sau cu pălării întortochind și mai mult chipurile și așa complicate ale adolescenței. Scotocesc din privire și par gata să arunce în aer fiecare nepotrivită așezare în firescul întâlnirii. Sunt câteva zeci, sunt de la câteva licee din oraș, dar arată ca și cum în sala Muzeului Județean Botoșani s-au regăsit și s-au recunoscut. 

Un concurs dedicat deținuților din închisorile comuniste i-a adunat laolaltă. Și asta după ce, anul trecut, un om a crezut că tinerii au nevoie de o asemenea provocare. Iar anul acesta a primit și confirmarea că, dincolo de idei, de străfulgerate propuneri și mai mult sau mai puțin vocale angajări, este nevoie de acțiune. A cinsti eroii nu înseamnă a bifa o zi în calendar. A cinsti eroii înseamnă să construiești fapte, să provoci tinerețea la un joc al Istoriei Mari. Asta a făcut - și a reușit - Bogdan Cărăușu, președintele Asociației "Scut botoșănean". Un concurs prin care - de doi ani - zeci de tineri ajung față în față cu un subiect aproape tabu în școala românească, un subiect spinos pentru societatea tot mai puțin dispusă să afle, să cunoască, să asume. 

"Cred că era comunistă, impusă țării noastre după al Doilea Război Mondial, a fost cea mai mare catastrofă din istoria românească. Nu știu în câtă vreme vom recupera stagnarea malefică pe care ne-a impus-o", scria Corneliu Coposu în testamentul care, iată, iese la iveală după 23 de ani. Corneliu Coposu vine din istoria pe care astăzi politicienii ar vrea-o uitată. O istorie care încă nu și-a făcut dreptate decât prin iertarea celor care au suferit. Or, spune Corneliu Coposu, "oamenii (sau sub-oamenii) care s-au pretat la acțiunile degradante ce li se vor pune în sarcină (teroare, asasinate, torționări, persecuții criminale) nu trebuie să fie pedepsiți, ci internați în ospicii. Din partea-mi i-am iertat pe toți, inclusiv pe cei care m-au chinuit prin toate metodele asiatice de teroare fizică și morală, de toate crimele și păcatele pe care le-au făcut. I-am iertat și pe cei care s-au întrecut într-o condamnabilă competiție a calomniei și defăimării. Sunt oameni cu sufletele corupte, care nu mai pot fi recuperați de societatea onestă a României viitoare".

Dureroase cuvinte, sfâșietor mesajul unuia dintre cei mai mari români ai secolului trecut. 


"Aceasta a fost lupta: încercarea comuniștilor de a-l scoate pe Hristos din sufletul poporului român"

Joi, în ziua Înălțării Domnului, în ziua în care românii își cinstesc eroii, zeci de tineri au participat la o întâlnire de suflet în care istoria și-a recuperat demnitatea. În fața lor, fostul deținut politic Ioan Maluș a vorbit nestingherit despre închisorile comuniste, despre ce înseamnă credință, rezistență și onestitate. 

Iar cei care au participat la concursul organizat de "Scut botoșănean" (dimpreuna cu Frăția Ortodoxă "Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință") au înțeles că astfel devin și ei, chiar dacă pentru scurtă vreme, părți importante din demersul de recuperare a demnității. 








Bogdan Cărăușu anunță, de altfel, că la a treia ediție, cea din 2019, și mai mulți elevi vor avea ușile deschise, pentru că aria concursului va cuprinde și eseul. Președintele Asociației "Scut botoșănean" admite, totodată, că ceea ce dă forță acestei competiții este zona de spiritualitate, filonul creștin al lucrărilor concepute de participanți. "Le mulțumesc în mod deosebit celor care au dus concursul în spate, domnii profesori Alupoaie, Diana și Andrei. Pentru mine, este adevărat, primează filonul creștin al concursului, de altfel filonul prin prisma căruia cei care au fost în închisorile comunite au rezistat și au putut să treacă mai departe, peste ororile din aceste temnițe. Mai mult decât atât, aceasta a fost însăși lupta: încercarea comuniștilor de a-l scoate pe Hristos din sufletul poporului român. Și prin prisma creștinismului îi putem privi pe sfinții închisorilor, și nu altfel. Și da, în lucrări se observă latura spirituală a fenomenului din închisorile comuniste, pe care copiii reușesc din ce în ce mai mult să o capteze și să o redea printr-o viziune proprie". 

Bucuria organizatorilor vine și din faptul că, după cele două ediții, elevii s-au documentat mai bine, știu mai multe lucruri. "Odată prinși în vârtejul informațional al adevărului istoric se lasă duși, este un lucru bun pentru că descoperă o serie de cauze a ceea ce se întâmplă astăzi.Cu ajutorul lui Dumnezeu, la ediția a treia ne dorim să creștem în calitatea lucrărilor. Acum este un concurs oarecum de nișă, nu foarte mulți copii au acest talent de a modela, de a desena sau de a picta. Dar sunt mulți copii care pot reda în cuvinte cum su perceput ei fenomenul comunist. Și vom încerca să extindem aria concursului la eseuri, piese de teatru, toate zonele în care tinerii activează noi putem ajunge cu această temă. Pentru că, pe lângă faptul că este o temă istorică, este o temă spirituală care modelează caractere și atunci o putem folosi foarte bine. De fapt, avem obligația de a face acest lucru". 

Aida Șușter-Boțan, artist plastic si cea care a jurizat o parte din lucrări, a fost impresionată de realizările elevilor botoșăneni. "Prima impresie, când am privit această expoziție, a fost o emoție foarte puternică. Majoritatea lucrărilor sunt foarte bine conturate, se vede foarte clar că ați gândit profund fiecare aspect, fiecare detaliu. Am remarcat lucrări la nivel foarte înalt, nu m-am așteptat la o asemenea maturitate. Mesajul spiritual este foarte important, el trebuie să primeze. Și emoția. Vă urez succes pe viitor. Importanța denotă prin faptul că acești mari trăitori ortodocși sunt subiecte tabu, sunt modele pentru noi și mulți deranjează. Dar sunt adevăratele noastre repere, valori morale și spirituale", a spus Aida Șușter-Boțan.

Invitatul special a fost Ioan Maluș, fost deținut politic. În vârstă de 95 de ani, Ioan Maluș a avut puterea de a le vorbi elevilor despre închisorile comuniste, despre ce a însemnat regimul în care au trăit părinții și bunicii lor, despre foame, torturi, umilințe. Dar și despre demnitate, despre oameni și frumusețea lor. "Dragi copii, onorată asistență, am să încep cu începutul. Am fost arestat pe 14 mai 1948, ridicat de pe locomotivă..." Așa a început povestea și zeci, sute de ochi au încetat să mai clipească, iar timpul parcă s-a oprit în loc...
VEZI VIDEO:


De ce este nevoie de astfel de momente? "Pentru că numai astfel putem să ne recompensăm față de cei care au murit în chinuri groaznice în închisorile comuniste și să arătăm că jertfa lor nu a fost în zadar. Până la urmă, ignoranța și uitarea reprezintă o crimă. Iar noi putem repara acest lucru readucându-i acolo unde le este locul: în manualele de istorie, în manulele de limba română, în conștiința neamului. Avem români care au urmat exemplul voievozilor. De fapt, ei sunt ultimii voievozi ai acestui neam și trebuie să ne întoarcem la ei", spune Bogdan Cărăușu.
 


REZULTATELE CONCURSULUI "SFINȚII ÎNCHISORILOR":

Sculptura
Premiul 1 - Murariu Gabriel, clasa a 11-a A, Crăciun Andrei, clasa a 10-a C (Liceul de Arta "Stefan Luchian") 

Pictura
Premiul 1- Cercel Andreea, clasa a 11-a Seminarul Teologic "Sfântul Gheorghe" si Curaliuc Ioana a 10-a Colegiul "A.T. Laurian". 
Premiul 2- Lupu Albertina, clasa a 10-a, Seminarul Teologic si Strîmbu Andreea, clasa a 9-a, Colegiul "A.T. Laurian". 
Premiul 3- Simion Diana, clasa a 10-a, Colegiul Economic " Octav Onicescu".
Mențiuni: Brânzei Ana Maria, clasa a 11-a, Colegiul "A.T. Laurian", Lita Luminița Andreea -Seminarul Teologic, Petrariu Maria, clasa a 9-a, Colegiul "A.T. Laurian", Spulber Marian,  clasa a 9- Seminarul Teologic.     
Premii speciale Scoala Populara de Arte si Meserii: Parvescu Grigore Ioana- an 3 si Ursulean Sanziana- an 1.

Modelaj
Premiul 1- Abotezatoae Luis, clasa a 8-a A, Voloscu Dragos, clasa a 9-a A, Ciobanu Alexia, clasa a 11-a A (Liceul de Arta "Stefan Luchian") 
Premiul 2- Păpădie Alexia, clasa a 6-a A, Adumitroaie Katerina, clasa a 8-a A, Gagiuc Monica, clasa a 10-a C.
Premiul 3- Adumitroaie Anna, clasa a 9-a A, Damian Diana, clasa a 9-a A.(Liceul de Arta "Stefan Luchian") 
Mentiuni: Rudei Alin, clasa a 9-a A, Budeanu Daria, clasa a 7-a A, David Carla, clasa a 9-a A, Bălan Eric a-11-a A (Liceul de Arta "Stefan Luchian") 

Pictură
Mentiune- Bursuc Malina, clasa a 7-a A, Timuc Amalia, clasa a 8-a A.   
Premii speciale -  Caramidaru Adina, clasa a 8-a A, Gagiuc Monica, clasa a 10-a C.










Vernisajul concursului "SFINȚII ÎNCHISORILOR" a fost organizat de Frăția Ortodoxă "Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință" și Asociația "Scut botoșănean", în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și cu profesorii de artă plastică specializată de la Liceul de Artă "Ștefan Luchian"



















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...