Memoria lui Radu Gyr face parte din memoria neamului!

"E timpul ca Radu Gyr, împreună cu întreaga generație martirizată în temnițe de către regimurile de dictatură care ne-au biciuit țara și ne-au omorât elitele, să se întoarcă biruitori în istoria neamului lor. Le datorăm asta lor, copiilor și soțiilor lor. Ne-o datorăm și nouă: ca neam, ca stat, ca români".

Fundaţia Profesor George Manu ia atitudine în legătură cu intenția Primăriei Cluj de a vota, astăzi, schimbarea numelui străzii "Radu Gyr". "Schimbarea aceasta de nume, deși solicitată oficial printr-o adresă a Ministerului de Interne (la sugestia INSHR Elie Wiesel) este atât imorală cât și lipsită de temei juridic!", spune Cezarina Condurache, de la Fundaţia Profesor George Manu, printr-un comunicat remis redacției.

Fundația Profesor George Manu a formulat o adresă, în atenţia Primăriei şi Consiliului Local Cluj Napoca, care reclamă un abuz care "se va săvârși la umbra legii 217/2015 (poate vă amintiți printre altele de cazul eroului Ion Șiugariu, care a căzut victimă aceluiași tip de abuz)".

Votul pentru schimbarea numelui străzii "Radu Gyr" va avea loc în ședința Consiliului Local Cluj Napoca, joi, 22 iunie 2017, de la ora 14.
 

Redăm adresa Fundației Profesor George Manu, către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca:

 

"Stimate doamne și stimați domni,
 
În data de 22 iunie 2017 veți hotărî, în cadrul ședinței Consiliului Local, soarta străzii „Radu Gyr”, aflată pe ordinea de zi la numărul 31. Nu veți decide o simplă schimbare de nume, veți decide dacă prin votul dumneavoastră veți alege să legitimați hotărârile abuzive luate în 1945 de către Tribunalul Poporului, dirijat de ocupanții bolșevici, sau veți alege demnitatea națională, dreptul neamului nostru de a-și cinsti eroii, martirii și mucenicii.
 
Schimbarea aceasta de nume, deși solicitată oficial prin adresa Ministerului de Interne (la sugestia INSHR Elie Wiesel) este atât imorală cât și ilegală!
 
Radu Gyr, poetul care l-a coborât pe Iisus în temnițele comuniste, a îndurat 16 ani de detenție pentru crezul său, fiind încarcerat la Aiud, Jilava, Văcăreşti, Râmnicu Sărat şi Braşov. Umilit, batjocorit, scos din istorie și din memoria neamului său de către bolșevicii care s-au făcut stăpâni pe țara noastră, marele poet a fost condamnat la pachet cu alți eroi și intelectuali de marcă în „lotul ziariștilor naționaliști”, acuzați de „crime de război”. Acuzație aberantă din toate punctele de vedere!

Aceste procese sinistre au fost pur politice, înscenate de nou instauratul regim prin Tribunalele Poporului! A legitima astăzi o condamnare utopică (atunci și mai ales acum) comandată de către regimul comunist – decretat de statul român postdecembrist drept „regim criminal” – este de neînțeles și de neacceptat!
 
Schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” este imorală pentru că:
 
Ne aflăm în 2017, an închinat de Patriarhia Română „apărătorilor ortodoxiei în temnițele comuniste”. Așa cum știți, în acest context, Patriarhia Română a dedicat poetului Radu Gyr ample materiale audio, video și scrise, difuzate pe toate canalele media ale Patriarhiei (Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina, Agenția de știri Basilica).
 
Vă aflați în Cluj-Napoca, orașul vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania – coleg de suferință și pătimire cu Radu Gyr. În orașul dumneavoastră, Mitropolia Clujului cârmuită de ÎPS Andrei a organizat numeroase manifestări în care au răsunat versurile lui Radu Gyr, i s-au recunoscut și omagiat jertfele și pătimirile suferite în și pentru Hristos.
 
După 44 de ani de comunism și încă 27 de ani de libertate, autoritățile democratice ale Statului Român îl stigmatizează și reincriminează pe Radu Gyr! Acesta, adormit întru Domnul acum 42 de ani, plătise deja cu 16 ani din viață vina de a fi naționalist și anticomunist. Acum reluăm sentința politică impusă prin forță de regimul comunist la pachet cu argumentația „acuzatorilor publici” de sinistră amintire?
 
De curând statul român a adoptat legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai”. Legea 127/2017 acordă cinstire tuturor pătimitorilor din temnițele comuniste – fără specificații privind orientarea lor politică, acuzațiile aduse la proces sau tipul condamnării. Această lege activă a Statului Român, inițiată de către 34 de deputați aparținând PSD, PNL, UNPR, minorități sau neafiliați, folosește în expunerea de motive, numele lui Radu Gyr:
 
„Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurnbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, a poetului Radu Gyr și a soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu, între mulți alții care au pătimit în aceste temnițe?

Se impune așadar, ca această zi să fie cinstită și declarată zi națională a acelor martiri, care și-au adus darul înaintea istoriei și a Cerului pentru neamul nostru, care s-au jertfit pe ei că să ne fie nouă bine. Din respect pentru cei ce au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste.”
 
Pe de o parte, Radu Gyr este invocat de către parlamentarii noștri ca model și motiv pentru instituirea unei „Zile naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, iar pe de alta, i se înlocuiește numele în nomenclatorul străzilor din Cluj? Vă reamintim că legea 127/2017 – inclusiv expunerea de motive – a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.
 
Veți lovi încă o dată în familia mult pătimitorului Radu Gyr. Așa cum probabil știți, fiica acestuia, doamna Simona Popa, este în viață. Nu o supuneți încă o dată la umilința de fi considerată „fiică de bandit”. Nu o faceți să retrăiască nedreptatea și suferința care i-au marcat copilăria și adolescența!

Schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” este ilegală pentru că:

Invocarea OUG 31/2002 completată prin neinspirata lege 217/2015 în schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” este lipsită de temei legal!
 
Legea 217/2015 prevede în mod clar la Articolul 13, punctul 1 că: „Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.”
 
Această prevedere NU este retroactivă! Neretroactivitatea legii a devenit principiu constituțional odată cu intrarea în vigoare a Constituției României din anul 1991. De atunci, acest principiu constituțional trebuie respectat obligatoriu, în toate actele normative emise și publicate în Monitorul Oficial.
 
Potrivit Constituției României, titlul II, articol (2): „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”
 
Așadar articolul 13, punctul 1 din legea 217/2015 nu se aplică în cazul străzii „Radu Gyr”, care există în Municipiul Cluj cu mult înaintea intrării în vigoare a legii 217/2015.
 
Memoria lui Radu Gyr face parte din memoria neamului
 

Stimați membri ai Consiliului Local Cluj-Napoca, în primii 20 de ani ai comunismului în țara noastră, temnițele au înghițit flămânde sute de mii de jertfe, suferințe, pătimiri și vieți. Dar comunismul a creat și un alt tip de detenție, mult mai cumplită și mai periculoasă: temnițele memoriei. În ele au ferecat credințele și valorile neamului românesc. Astazi, la 73 de ani de la instaurarea iadului bolșevic în țara noastră, avem dreptul la adevăr, la memorie, la istorie. Cei închiși în temnițele memoriei – eroi, martiri, mărturisitori – au dreptul să fie lăsați să iasă în lumină – pentru că sunt Fii ai Luminii.
 
Anul 2017 este închinat pătimirii lor de către Biserica Ortodoxă Română. Biserica Greco-Catolică pregătește pentru anul 2018 trecerea în randul sfinților a episcopilor martiri care au trecut prin temnițele comuniste. Statul Român le-a închinat două zile naționale de cinstire prin: legea 247/2011 privind stabilirea zilei de 9 martie „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989” și legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai”.
 
E timpul ca Radu Gyr, împreună cu întreaga generație martirizată în temnițe de către regimurile de dictatură care ne-au biciuit țara și ne-au omorât elitele, să se întoarcă biruitori în istoria neamului lor. Le datorăm asta lor, copiilor și soțiilor lor. Ne-o datorăm și nouă: ca neam, ca stat, ca români.
 
Nu schimbați numele străzii „Radu Gyr”! Aveți toate argumentele morale și legale de care este nevoie pentru a da joi un vot al demnității".
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...