VIOLETA DAMASCHIN - Un om pentru istoria de aur a Botosanilor!

VIOLETA DAMASCHIN - Un om pentru istoria de aur a Botosanilor!

 VIOLETA BUDAI-DAMASCHIN  

Violeta Budai-Damaschin si-a legat destinul de numele lui Nicolae Iorga. Fara a face din meseria de muzeograf o profesie si atat, Violeta Damaschin a devenit omul din usa Casei Memoriale Nicolae Iorga din Botosani, un punct de reper in istoria acestui nord al Romaniei culturale, un altar al sufletului nostru.

Violeta Damaschin este zambetul care te intampina si te indeamna sa stii, sa simti, sa cunosti, sa vrei sa stii mai mult.

Nascuta in 1954, Violeta Damaschin este absolventa a Facultatii de Istorie, Sectia Istorie, din cadrul Universitatii Al. I.Cuza Iasi, promotia 1978.

Din 1982 obtine atestatul in muzeografie si de atunci isi asuma rolul de depozitar si de promotor al istoriei noastre, in special cea legata de numele botosaneanului Nicolae Iorga.

A dezvoltat si valorificat fondul documentar Nicolae Iorga, a organizat numeroase manifestari legate de numele istoricului, a initiat la Botosani Zilele Nicolae Iorga si, mai ales, a atras in targul mic al tarii personalitati de marca.

A fondat Asociatia Culturala Nicolae Iorga Botosani.

Violeta Damaschin mai are un merit extraordinar, acela de a implica elevii in promovarea numelui marelui istoric, realizarile reusite impreuna cu echipa de teatru Dramaclub, a Colegiului National A.T.Laurian, fiind de inalta tinuta.

Un exemplu in acest sens este spectacolul "Frumoasa fara trup", regia Ovidiu Ivan si Mirela Nistor, dupa textul lui Nicolae Iorga, un spectacol prezentat in cadrul Zilelor Iorga si in Festivalul Amfiteatru.

Numele Violetei Damaschin apare in context stiintific, in comunicari si articole semnate in Hierasus, Atheneu, Caiete botosanene, Clopotul, Gazeta de Botosani, Evenimentul de Iasi, Monitorul de Botosani, Acta Moldaviae, Forum Cultural. S-a implicat in realizarea filmului documentar "Botosani-orasul copilariei lui Nicolae Iorga", realizat si difuzat pe TVR2. A realizat CD-ul "Iorga - Civilizatie si Traditie".

A editat minialbumul "Iorga in iconografie", pliantul "Botosani-muzee si case memoriale".

In 2009, in cadrul Galei valorilor feminine din Botosani, Violeta Budai Damaschin a fost distinsa cu Diploma de excelenta.

"De mai bine de trei decenii doamna Violeta Damaschin îşi desfăşoară activitatea la Casa Memorială Nicolae Iorga din Botoşani. Roadele activităţii sale sunt marea înfăţişare a expoziţiei de bază a casei memoriale, care reconstituie, inspirat, atmosfera anilor în care copilul N. Iorga, alături de mama şi fratele său a locuit aici (1876-1880), numeroase studii şi articole legate de viaţa şi activitatea marelui istoric, sutele de obiecte şi documente cu care a îmbogăţit patrimoniul casei memoriale şi mai cu seamă Instituirea Premiului Naţional de Istorie,,Nicolae Iorga", pe care împreună cu Primăria Municipiului Botoşani, îl acordă celor mai merituoşi cercetători ai operei ilustrului savant, începând din 2003. Violeta Budăi Damaschin este o prezenţă activă culturală a Botoşaniului, o personalitate de înaltă ţinută intelectuală, un nume rostit cu respect de concetăţenii săi". (Gheorghe Median)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României!

Marţi, 19 Iunie 2018
774

Carina Țurcan, membră a Consiliului de Administraţie al companiei Inter Rao, a fost arestată fiind acuzată de spionaj în favoarea statului român au afirmat surse apropiate anchetei pe...

Sfârșit cumplit pentru o botoșăneancă: Și-a tăiat venele și apoi s-a spânzurat într-o pensiune!

Marţi, 19 Iunie 2018
4779

Sâmbătă, 16 iunie, în jurul prânzului,  într-o pensiune din zona Ursuleți, aproape de Piatra-Neamț, a fost găsită decedată o persoană de sex feminin.În u...

Guvernul anunță că dă 500 de euro pe lună pentru fiecare asistat social angajat: Nu-i mai sprijinim pe cei care pot munci, dar nu vor!

Marţi, 19 Iunie 2018
530

Lia Olguta Vasilescu a anuntat marti ca Guvernul PSD-ALDE schimba strategia si nu-i mai sustine pe cei care au putere de munca dar prefera sa stea pe ajutoare sociale si somaj. In schimb, ii va recomp...