VIOLETA DAMASCHIN - Un om pentru istoria de aur a Botosanilor!

VIOLETA DAMASCHIN - Un om pentru istoria de aur a Botosanilor!

 VIOLETA BUDAI-DAMASCHIN  

Violeta Budai-Damaschin si-a legat destinul de numele lui Nicolae Iorga. Fara a face din meseria de muzeograf o profesie si atat, Violeta Damaschin a devenit omul din usa Casei Memoriale Nicolae Iorga din Botosani, un punct de reper in istoria acestui nord al Romaniei culturale, un altar al sufletului nostru.

Violeta Damaschin este zambetul care te intampina si te indeamna sa stii, sa simti, sa cunosti, sa vrei sa stii mai mult.

Nascuta in 1954, Violeta Damaschin este absolventa a Facultatii de Istorie, Sectia Istorie, din cadrul Universitatii Al. I.Cuza Iasi, promotia 1978.

Din 1982 obtine atestatul in muzeografie si de atunci isi asuma rolul de depozitar si de promotor al istoriei noastre, in special cea legata de numele botosaneanului Nicolae Iorga.

A dezvoltat si valorificat fondul documentar Nicolae Iorga, a organizat numeroase manifestari legate de numele istoricului, a initiat la Botosani Zilele Nicolae Iorga si, mai ales, a atras in targul mic al tarii personalitati de marca.

A fondat Asociatia Culturala Nicolae Iorga Botosani.

Violeta Damaschin mai are un merit extraordinar, acela de a implica elevii in promovarea numelui marelui istoric, realizarile reusite impreuna cu echipa de teatru Dramaclub, a Colegiului National A.T.Laurian, fiind de inalta tinuta.

Un exemplu in acest sens este spectacolul "Frumoasa fara trup", regia Ovidiu Ivan si Mirela Nistor, dupa textul lui Nicolae Iorga, un spectacol prezentat in cadrul Zilelor Iorga si in Festivalul Amfiteatru.

Numele Violetei Damaschin apare in context stiintific, in comunicari si articole semnate in Hierasus, Atheneu, Caiete botosanene, Clopotul, Gazeta de Botosani, Evenimentul de Iasi, Monitorul de Botosani, Acta Moldaviae, Forum Cultural. S-a implicat in realizarea filmului documentar "Botosani-orasul copilariei lui Nicolae Iorga", realizat si difuzat pe TVR2. A realizat CD-ul "Iorga - Civilizatie si Traditie".

A editat minialbumul "Iorga in iconografie", pliantul "Botosani-muzee si case memoriale".

In 2009, in cadrul Galei valorilor feminine din Botosani, Violeta Budai Damaschin a fost distinsa cu Diploma de excelenta.

"De mai bine de trei decenii doamna Violeta Damaschin îşi desfăşoară activitatea la Casa Memorială Nicolae Iorga din Botoşani. Roadele activităţii sale sunt marea înfăţişare a expoziţiei de bază a casei memoriale, care reconstituie, inspirat, atmosfera anilor în care copilul N. Iorga, alături de mama şi fratele său a locuit aici (1876-1880), numeroase studii şi articole legate de viaţa şi activitatea marelui istoric, sutele de obiecte şi documente cu care a îmbogăţit patrimoniul casei memoriale şi mai cu seamă Instituirea Premiului Naţional de Istorie,,Nicolae Iorga", pe care împreună cu Primăria Municipiului Botoşani, îl acordă celor mai merituoşi cercetători ai operei ilustrului savant, începând din 2003. Violeta Budăi Damaschin este o prezenţă activă culturală a Botoşaniului, o personalitate de înaltă ţinută intelectuală, un nume rostit cu respect de concetăţenii săi". (Gheorghe Median)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Directorul Nova Apaserv: Recomandăm să se facă rezerve de apă! Probleme ar putea fi două zile!

astăzi, 10:47
2752

Problemele apărute la Barajul de la Bucecea, unde se execută lucrări de mentenanță de către Administrația Bazinală de Apă Siret, ar putea duce la sistarea alimentării cu apă în munici...

Doi botoșăneni au INTERZIS ÎN TOATE barurile, cluburile, discotecile de pe raza municipiului Botoşani!

astăzi, 10:36
318

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că în noaptea de 14 spre 15 octombrie 2017, în timp ce se afla în incinta unui club de pe raza municipiului Botoş...

Presiune SCĂZUTĂ la apă în municipiul Botoșani și mai multe localități, timp de PATRU ZILE!

astăzi, 10:05
2002

SC Nova Apaserv anunță scăderea presiunii și debitului apei în toată aria de operare din sistemul Siret în perioada 19-22 octombrie, în vederea executării lucrărilor de menten...