În anul 2000 am publicat “Descifrând limbajul inimii”, o carte cu caracter pronunÅ£at ÅŸtiinÅ£ific, rezultată din teza mea de doctorat în psihologie, urmată de trei antologii cuprinzând realizările unor valoroÅŸi artiÅŸti neprofesioniÅŸti ieÅŸeni, prima în 2001, “Să ne cunoaÅŸtem artiÅŸtii în viaţă”, ÅŸi următoarele două în 2005, prima fiind “Pagini de artă naivă ieÅŸeană – Naïve art pages from IaÅŸi”, o ediÅ£ie bilingvă, ÅŸi a doua “Fragmente de suflet pentru suflet”.
În 2009 am publicat prima carte de epigrame, “Pilule contra devierilor de caracter”, care a obÅ£inut premiul Uniunii EpigramiÅŸtilor din România pentru volum de debut, despre care Călin Ciobotari (în Flacăra IaÅŸului) spunea că: Alergic la prostie, Gheorghe Bălăceanu observă, printre altele, că:
În 2011 apare al doilea volum de proză scurtă umoristică, “Nu rîdeÅ£i, că-i chiar aÅŸa!”, volum despre care Călin Ciobotari (Vatra veche, nr. 7(31), 2011) afirmă că: Centrul de greutate al cărÅ£ii este dat, după părerea noastră, de proza „Patronii”, un fel de saga a familiei lui Costel ÅŸi a Frosei, locatarii unei „căsuÅ£e de chirpici”, a căror existenţă „la limită” este schimbată de întâmplări neprevăzute, precum fuga de acasă a fiicei TanÅ£a ÅŸi banii pe care îi trimite acasă. Buni locatari ai „tranziÅ£iei”, protagoniÅŸtii îÅŸi propun să devină patroni; trecerea de la o condiÅ£ie la alta (cu toate întâmplările adiacente, gen mersul la mare, cumpăratul maÅŸinii, candidatura la primărie etc.) este surprinsă de prozator cu mijloace de chirurg, ÅŸi pusă apoi sub lupa unei observări atente a comportamentului ridicol până la grotesc. Personajele reprezintă figuri paradigmatice pentru o Românie haotică, fără sens, cu gena afectată de mitocănie, foame de parvenitism ÅŸi prostie în formă pură. Atent la dimensiunea pitorescului, Bălăceanu îÅŸi presară naraÅ£iunea cu nume neaoÅŸe precum Catinca lu’ Ouatu, SavastiÅ£a lu’ Pârlitu, Burduhosu, Clăpăugu, „voci” ale unei lumi în degradare ÅŸi liber picaj: lumea satului românesc. […] În „Nu râdeÅ£i, că-i chiar aÅŸa!”, avem deja un demers programatic, o metodică ÅŸi o vocaÅ£ie asupra căreia nu mai există îndoieli: vocaÅ£ia autorului de ridendolog, capacitatea sa de a developa poveÅŸti, realităţi, personaje ÅŸi de a le pune în slujba cititorului.
În 2012 ies de sub tipar încă două volume de proză. Referindu-se la primul dintre ele, “Din sertarul cu amintiri”, este remarcabil comentariul lui Mihai Batog Bujeniţă (AÅŸii români, Germania, 04.03.2015): […] Am putea spune chiar că actualul volum este o scriere de maturitate creativă dacă luăm în seamă celelalte cărÅ£i […] Cartea de faţă însă abordează […] cu un zâmbet de multe ori amar, diferite experienÅ£e de viaţă, fără îndoială dintre acele prin care am trecut cu toÅ£ii, însă profesiunea autorului (doctor în psihologie) dă acea subtilitate necesară naraÅ£iunii, devoalând în cuvinte puÅ£ine, uneori doar prin sugestia unui gest, ori a unei atitudini, dedesubturile caracteriale ale personajelor care evoluează în text. De la copiii din rural care imită toate relele apucături ale celor “mari” până la uimirile făţarnice ale acestora din urmă exprimate cam astfel: cum de este posibil ca un copil să fie atât de natural integrat fără să fie nevoie de vreun efort special în acest sens. Dialogurile din carte evită, lucru chiar de admirat, livrescul ÅŸi se pliază pe categorii de personaje de la profesorul universitar până la mătuÅŸa Mica dintr-un cartier rezidenÅ£ial, ori de la Dorin Bobîrnă, un pictor cu talente speciale în ale învârtelilor, talente care-l favorizează numai pe el, punându-i în dificultate pe toÅ£i ceilalÅ£i, până la un imaginar avocat care pledează cauza perdantă a unui student.
În ce priveÅŸte următorul volum, “ViaÅ£a-i complicat de simplă”, Călin Ciobotari (Vatra veche, nr. 8, 2012) considera că: Bălăceanu s-a impus, treptat, ca unul dintre puÅ£inii umoriÅŸti ieÅŸeni „cu program”. Tocmai de aceea, un volum precum cel în discuÅ£ie, oximoronic intitulat „ViaÅ£a-i complicat de simplă”, reprezintă o schimbare destul de hotărâtă de ton ÅŸi, implicit, o devoalare a unei alte faÅ£ete auctoriale.
Tot referitor la acest volum, merită amintit ÅŸi comentariul lui Val Andreescu (Meridianul”, 19.07.2012), în care remarca: un nou volum al apreciatului scriitor ieÅŸean Gheorghe Bălăceanu. Inspirat intitulat “ViaÅ£a-i complicat de simplă”, volumul prezintă […] un conÅ£inut amplu ÅŸi profund în care autorul împrăştie lumină ÅŸi experienţă ÅŸi la modul “complicat de simplu” ne poartă către adevărurile mari despre lume ÅŸi viaţă. Surprinde la modul pozitiv utilizarea unui limbaj accesibil fără a diminua caracterul literar al cărÅ£ii. Simplificat putem spune că […] este o carte de învăţătură plină de întrebări ÅŸi răspunsuri surprinzătoare, plină de frumuseÅ£e ÅŸi bucurie, o carte care se citeÅŸte cu plăcere ÅŸi cu interes. (VA URMA)
DIRECTOR DE SUCCES
PREÅžEDINTELE ÅžI