Botoşani: Munca la negru lasă "angajaţii" fără niciun drept în faţa angajatorului

Îi vedem agăţaţi de pe schele, lucrând la reabilitarea termică a faţadelor de blocuri şi punându-şi viaţa în pericol, acceptând să lucreze fără un minim echipament de protecţie. Dar printre aceşti muncitori se regăsesc şi unii care acceptă să lucreze "la negru", chiar dacă asta le vulnerabilizează poziţia în faţa patronului.

Botoşani: Munca la negru lasă "angajaţii" fără niciun drept în faţa angajatorului

Controalele efectuate de inspectorii de muncă în luna mai au evidenţiat că 57 de persoane au acceptat să lucreze fără forme legale- implicit lipsiţi de beneficiile unui contract de muncă-, mulţumindu-se doar cu banii pe care îi primesc pentru activităţi sezoniere.

"Cele mai multe persoane depistate muncind la negru provin din construcţii, dar mai avem şi din comerţ şi prestări servicii. Angajatorii, deşi nu e termenul cel mai corect, au fost sancţionaţi cu 70.000 de lei", spun reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Cazurile de muncă la negru au fost depistate de inspectorii de muncă în timpul controalelor efectuate la 115 angajatori din judeţ.

"Au fost sanctionaţi 19 angajatori, fiind aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, nouă dintre acestea fiind amenzi, în valoare totală de 109.500 lei. În afară de munca fără forme legale a fost sancţionată şi nepăstrarea evidenţei timpului de muncă precum şi nerespectarea prevederilor legale privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor", adaugă reprezentanţii ITM.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident pe Împărat Traian! Un botoşănean a ajuns la spital!

Vineri, 22 Septembrie 2017
2227

Bărbatul de 51 de ani tocmai traversa strada Împărat Traian, undeva în zona dispensarelor medicale, când un Opel Astra, condus de un bărbat de 43 de ani din Mileanca, l-a surprins...

Efective sporite de jandarmi la manifestările din weekend și la protestul din Piața Revoluției

Vineri, 22 Septembrie 2017
825

La misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei la manifestările publice, precum Festivalul Mărului din localitatea Băiceni, meciurile de fotbal de la Săveni, Dorohoi şi Darabani şi la patru...

Pentru părinții și adolescenții din Botoșani: Ateliere interactive "Mesajele mediatice din mintea noastră"

Vineri, 22 Septembrie 2017
511

Sâmbătă, 23 septembrie, părinții și adolescenții din Botoșani sunt invitați să participe la atelierele interactive "Mesajele mediatice din mintea noastră", susținute de Dan ...