Botoşani: Munca la negru lasă "angajaţii" fără niciun drept în faţa angajatorului

Îi vedem agăţaţi de pe schele, lucrând la reabilitarea termică a faţadelor de blocuri şi punându-şi viaţa în pericol, acceptând să lucreze fără un minim echipament de protecţie. Dar printre aceşti muncitori se regăsesc şi unii care acceptă să lucreze "la negru", chiar dacă asta le vulnerabilizează poziţia în faţa patronului.

Botoşani: Munca la negru lasă "angajaţii" fără niciun drept în faţa angajatorului

Controalele efectuate de inspectorii de muncă în luna mai au evidenţiat că 57 de persoane au acceptat să lucreze fără forme legale- implicit lipsiţi de beneficiile unui contract de muncă-, mulţumindu-se doar cu banii pe care îi primesc pentru activităţi sezoniere.

"Cele mai multe persoane depistate muncind la negru provin din construcţii, dar mai avem şi din comerţ şi prestări servicii. Angajatorii, deşi nu e termenul cel mai corect, au fost sancţionaţi cu 70.000 de lei", spun reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Cazurile de muncă la negru au fost depistate de inspectorii de muncă în timpul controalelor efectuate la 115 angajatori din judeţ.

"Au fost sanctionaţi 19 angajatori, fiind aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, nouă dintre acestea fiind amenzi, în valoare totală de 109.500 lei. În afară de munca fără forme legale a fost sancţionată şi nepăstrarea evidenţei timpului de muncă precum şi nerespectarea prevederilor legale privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor", adaugă reprezentanţii ITM.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Promisiuni pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de reabilitare a drumului Botoşani-Târgu Frumos

astăzi, 13:10
54

Oficialul a menţionat că modernizarea acestui drum este o promisiune a Guvernului, pe care o va îndeplini. El a mai adăugat că în prezent Compania Naţională de Investiţii a făcut o...

Frigul face victime la Botoşani!

astăzi, 10:55
340

Doi bărbaţi au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Mavromati după ce au dormit sub cerul liber. Primul a ajuns pe mâna medicilor un bărbat în vârstă de ...

Fost primar judecat la Botoşani pentru fraudarea alegerilor. Este acuzat de uz de fals

astăzi, 10:45
432

Judecătorii botoşăneni au de soluţionat un dosar inedit. Un fost primar este acuzat de fals intelectual după ce a „mutat” 11 alegători în comuna sa pentru a putea vota la ...