Botoşăneni furaţi de zeci de mii de lei de administratorii unui depozit de materiale de construcţie

Zeci de botoşăneni lăsați la mila sorţii şi pierduți de bani după ce au crezut în buna- credinţă a responsabililor unui depozit de materiale de construcţii care le-a închis poarta în nas. Au încercat să-şi recupereze prejudiciile cu diplomaţie, însă acum sunt pregătiţi de lupte ce se vor întinde pe o lungă perioadă de timp.

Botoşăneni furaţi de zeci de mii de lei de administratorii unui depozit de materiale de construcţie

Se întâmplă la Botoşani, unde câteva zeci de botoşăneni au achiziţionat din toamna anului trecut materiale de construcţie de la depozitul Duo Mat Retail, punctul de lucru Lebăda. Nimic în neregulă până aici: şi-au ales materialele, au pus banul jos şi au lăsat achiziţiile în custodia firmei, urmând să le preia pe măsură ce construcţiile lor înaintau.

Când să-şi recupereze materialele gata plătite, surpriză: punctul de lucru de la Lebăda al Duo Mat era gol şi închis.

Păgubită: "Am achitat o frumoasă sumă, 17.249,5 lei..."

O botoşăneancă îşi povesteşte aventura:

"În toiul iernii am început să achiziţionez materialele de construcţie pentru că sunt mai ieftine şi vin la pachet cu reduceri. Am cumparat aşadar cărămida de la unul dintre cele mai vechi şi mai mari puncte de lucru care vând astfel de bunuri, Duo Mat Retail SRL, punct de lucru Lebăda. Am achitat o frumoasa sumă (mai precis 17.249,5 lei), pentru 30 de paleţi Porotherm, 10 paleţi Brikostone şi diferenţa pentru oţel beton. Am semnat şi un proces verbal de custodie pentru că nu puteam depozita materialele pe teren. Am specificat clar că putem prelua cărămida cel devreme în cursul lunii aprilie, atunci când fundaţia era deja turnată. În aprilie, muncitorii au avut nevoie de acea cantitate de fier pentru fundaţie aşa că am avut ocazia (şi norocul) de a le primi. Pe 10 mai am sunat la punctul de lucru pentru a le aduce la cunoştinţă că vom prelua cărămida la jumătatea lunii mai. Iată-ne însă, de mai bine de o saptamana, in fata unui punct de lucru inchis, a unor numere de telefon la care nu mai raspunde nimeni, cu zeci de plângeri la Protecţia Consumatorului, plângeri la Poliţie, drumuri până la Suceava, şi aflu recent, alte câteva plângeri la Parchet, pentru că firma nu mai există", spune Gabriela B.

La fel ca ea au păţit şi alţi botoşăneni care au încercat să dea de urma materialelor cumpărate, dar nu au avut nicio şansă să le recupereze. Unul dintre ei a contactat-o pe responsabila Punctului de lucru Lebăda, a avertizat-o că va iniţia acţiuni în justiţie şi, după nenumărate încercări, a primit un răspuns care l-a şocat:

"Vă înţeleg durerea, dar nu pot să vă ajut cu nimic. Duo Mat a fost preluat de o altă societate şi toţi angajaţii au rămas fără serviciu", i-a răspuns aceasta, indicând două numere de telefon ale actualilor administratori ai firmei, la care însă nu răspunde nimeni.

Protecţia Consumatorilor: Nu avem cui să ne adresăm!

Despre necazul botoşănenilor ştiu şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor.

"Avem câteva reclamaţii depuse. Noi am căutat pe portalul instanţelor şi am găsit Duo Mat-ul în insolvenţă din aprilie anul acesta. Noi am preluat reclamaţiile şi neavând cui să ne adresăm- pentru că sunt închise şi punctul de la Lebăda şi cel din Cătămărăşti, iar sediul social al firmei este în Suceava, astfel că redirecţionăm reclamaţiile petenţilor către colegii noştri de la Suceava, colegii vor încerca să ia legătura cu noii administratori să vadă ce se poate rezolva", explică Mirel Rogalschi, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Păgubiţii au făcut investigaţii în privinţa Duo Mat Retail şi au aflat că a fost cumpărată de o firmă din Suceava, Daily Group Suceava, însă când au mers la Suceava să îşi ceară materialele, noii administratori ai firmei le-au spus că nu au nicio obligaţie faţă de clienţii din Botoşani.

"Este interesant că Duo Mat Suceava este administrată în prezent de lichidatori judiciari, iar Duo Mat Retail, punct de lucru Botoşani, a fost achiziţionată de Daily Group, aparent între cele două „Duo Mat”-uri neexistând vreo legătură. Am încercat o comunicare cu cei de la Daily Group Suceava, dar ni s-a vorbit de după gard de către juristul societăţii. Domnul ne-a tratat cu superioritate, s-a constrazis în afirmaţii şi a refuzat orice fel de cooperare. Domnul afirmă cu tărie că firma cumpărată nu vine cu obligaţii, creanţe şi responsabilităţi, ci doar cu bunuri pe care ei le pot valorifica după bunul plac. Nu numai că nu suntem puşi în posesia unor bunuri ce ne aparţin de drept şi ne sunt aşadar furate, ci suntem şi umiliţi şi trataţi în cel mai josnic mod cu putinţă", adaugă Gabriela B.

Avocat: O societate se preia cu active şi pasive!

Justificarea reprezentanţilor Daily Group este însă contrazisă de un avocat botoşănean care arată că, potrivit legii, o entitate economică se preia cu pasive şi active.

"În primul rând, când achiziţionezi o firmă, studiezi documentele din contabilitate şi cu siguranţă acolo era evidenţiat rolul de custode al materialelor de construcţie cumpărate de oameni. Din moment ce oamenii deţin documentele de achiziţie, facturi, chitanţe, noii administratori sunt obligaţi să le dea bunurile cumpărate. Dacă nu, se pot face plângeri în instanţă- ori noii firme, ori foştilor administratori sau, dacă firma este administrată de lichidatori judiciari- împotriva acestora", explică avocatul botoşănean.

Procedura este de durată însă doar astfel ar exista o şansă ca botoşănenii să-şi recupereze prejudiciul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
109

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
77

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
241

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...