SURPRIZA din mai multe magazine de articole textile, din Botoşani: Una scrie pe etichetă, alta se vinde!

SURPRIZA din mai multe magazine de articole textile, din Botoşani: Una scrie pe etichetă, alta se vinde!

De câte ori nu vi s-a întâmplat să cumpăraţi un articol textil şi să primiţi asigurări ferme că ceea ce scrie pe etichetă, drept compoziţie a materialului, este real? Că lucrurile nu sunt chiar aşa a dovedit-o un control al comisarilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Botoşani, efectuat la mai mulţi operatori economici din întreg judeţul care comercializează produse textile.

Potrivit lui Mirel Rogalschi, comisarul şef adjunct al CJCP, au fost prelevate probe de la 20 de agenţi economici, jumătate din probe fiind neconforme.

“În cadrul unei acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorului în cazul comercializării produselor textile au fost prelevate 20 de probe de la 20 de operatori economici din judeţul Botoşani şi trimise către laboratoarele Larex pentru analiză. În urma analizei, 10 probe au ieşit neconforme. Am verificat compoziţia, procentul de bumbac şi elastan şi în cele 10 cazuri faţă de ceea ce scria pe etichete s-a constatat că era cu mult mai mică cantitatea de bumbac", a declarat comisarul şef adjunct al CJPC Botoşani. 

Pentru probele neconforme au fost aplicate sancţiuni în valoare de 40.000 de lei şi dispuse măsuri pentru achitarea contravalorii expertizării către agentul economic. Cea mai mare amendă aplicată a fost în valoare de 5.000 de lei.

“Declaraţiile sunt ale producătorului, dar responsabil în faţa consumatorului este vânzătorul. O parte din vânzători au în contractele pe care le încheie cu furnizorul o clauză ca în caz de nereguli să se îndrepte către ei, atât la achitarea sancţiunii, cât şi la achitarea contravalorii produsului”, a mai precizat Rogalschi. 

 

Spune-ne opinia ta