Botoşăneni învăţaţi să se ferească de riscurile muncii la negru în ţară şi în afara ei

Botoșănenii care aleg să-și caute un loc de muncă în străinătate sunt sfătuiți de inspectorii de muncă să fie foarte atenţi la oferte şi la ceea ce oferă angajatorii străini, pentru a nu-şi pune în pericol viitorul.

Botoşăneni învăţaţi să se ferească de riscurile muncii la negru în ţară şi în afara ei

500 de afişe vor fi împărţite de Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, prin Instituţia Prefectului, în toate unităţile administrativ teritoriale din judeţ, acestea conţinând sfaturi destinate botoşănenilor care doresc să muncească în străinătate şi nu numai.

Distribuirea de materiale informative are loc în cadrul campaniei privind combaterea muncii la negru, derulată de ITM de câteva luni în judeţul Botoşani, dar şi în contextul Campaniei "Informare acasă! Siguranţă în lume", iniţiată chiar de la Botoşani de Ministerul Românilor de Pretutindeni şi care are drept scop conştientizarea cetăţenilor români cu privire la drepturile, obligaţiile şi riscurile la care se expun în procesul de căutare a unui loc de muncă în străinătate.

Astfel, inspectorii de muncă atrag atenţia asupra faptului că înainte de a începe munca, angajatorul, fie el român sau străin, are obligaţia de a încheia contracte individuale de muncă, în formă scrisă, în limba română şi de a înmâna salariaţilor un exemplar din acel contract. Urmează înregistrarea contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților şi transmiterea documentului Inspectoratului Teritorial de Muncă.

"Angajaţii trebuie să citească foarte atent clauzele cuprinse în contractul individual de muncă, în special cele care se referă la data începerii activității, durata contractului- dacă este nedeterminată sau determinată, locul de muncă, funcția ocupată, timpul de muncă- normă întreagă sau o fracțiune de normă, concediul de odihnă şi salariul, acesta trebuind să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară pentru un program normal de lucru). Şi ar trebui să mai spunem încă o dată: munca la negru privează angajatul de asistență medicală gratuită, pensie sau ajutor de șomaj", susţine Daniela Lozneanu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani.

În străinătate, informarea este cheia pentru auto-protecţia angajaţilor. Aceştia sunt sfătuiţi să verifice cu atenție oferta locului de muncă dar şi dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă. De asemenea, este important ca oamenii să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă apărute prin intermediul anunțurilor on-line, ci să apeleze la serviciile Agenției de Şomaj care gestionează locuri de muncă prin Rețeaua EURES.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
211

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
202

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
293

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...