Spune Aaaaa! gândește-te la gura ta, gândește-te la sănătatea ta!

"În condițiile în care rețeaua școlară în județul Botoșani este reprezentată de doar un singur cabinet stomatologic școlar cu un singur medic, unde credeți că ne aflăm? Bineînțeles, la coadă!”

Spune Aaaaa! gândește-te la gura ta, gândește-te la sănătatea ta!

Greu de crezut, dar în România există un capitol al sistemului sanitar care nu a beneficiat niciodată de fonduri guvernamentale, asta deși există state europene pentru care acest sector este prioritar. 

Vorbim despre sănătatea orală și profilaxie, despre igiena orală. Un capitol la care județul Botoșani se află pe un rușinos loc în coada listei, însă într-o țară care ocupă tot ultimul loc în Europa, la consumul de pastă de dinți.

„România a ajuns pe ultimul loc din Europa la bolile cavităţii orale. Iar în condițiile în care rețeaua școlară în județul Botoșani este reprezentată de doar un singur cabinet stomatologic școlar cu un singur medic, unde credeți că ne aflăm? Bineînțeles, la coadă”, a spus Camelia Raicu, medic primar dentist și preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Botoşani.

Potrivit specialistului, situația din Botoșani este foarte gravă, în condițiile în care nu s-au primit niciodată bani pentru programe de prevenție. Povara educației cade tot în sarcina medicilor, care au ajuns să facă voluntariat. „Prin resurse proprii şi voluntariat, încercăm să mai facem acţiuni de prevenire şi chiar de învăţare a periajului, care în mod normal ar trebui însuşit până în 12 ani. Din păcate, încă avem copii care nici nu ştiu cum arată o periuţă de dinţi”, a completat medicul Camelia Raicu.

Nu de puține ori, spun medicii, în cabinet ajung copii cu vârste de 3-4 ani care se confruntă cu probleme stomatologice. 

Pe 20 martie, la nivel mondial se marchează Ziua Sănătății Orale, când se pune accentul pe creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța menținerii unei stări optime a sănătății orale la orice vârstă, anul acesta fiind propusă tema: "Spune Aaaaa! gândește-te la gura ta, gândește-te la sănătatea ta!".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
4

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
6

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
352

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...