Lege nouă privind donarea de sânge în România. Ce beneficii primesc donatorii în 2019

Lege nouă privind donarea de sânge în România. Ce beneficii primesc donatorii în 2019

Donarea de sânge în țara noastră va fi supusă unei noi legi. Deputaţii au adoptat miercuri, 7 martie, un nou proiect de lege pentru donarea de sânge în România, dar şi pentru creşterea numărului donatorilor, în condițiile în care România se confruntă periodic cu o criză de sânge în spitale.

Potrivit Doctorul Zilei, actul normativ a fost susţinut de toate partidele, iar dezbaterile au adus în atenţie toate problemele cu care se confruntă centrele de recoltare şi transfuzie sanguină. Astfel, potrivit actului normativ, donatorii de sânge vor primi la fiecare donare un mesaj de mulţumire, iar în momentul în care sângele recoltat se utilizează, donatorul va ști că sângele său a ajuns la un pacient care avea nevoie de el.

Mai mult, când apar situaţii de urgenţă, cei aflaţi în baza de date vor primi un mesaj de solicitare care va cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesare.

”În România, undeva către 2% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care, de exemplu, în Franţa, până la 50% din populaţie a donat o dată sânge în viaţă. Donarea de sânge salvează vieţi, donarea de sânge are beneficii şi pentru donator”, a declarat Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Cel mai important beneficiu pentru societate atunci când donezi sânge este că sângele tău poate salva trei vieți. Deși în alte țări, donatorii nu primesc alte beneficii pentru donarea de sânge, în România există în continuare această practică, din cauza numărului foarte mic de donatori.

Iată ce beneficii sunt la donarea de sânge în 2019, în România:

-1 zi de concediu plătit – Pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentară de concediu plătit!

-Analize gratuite – Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.

-Bonuri de masă – Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei.

Donare sânge – beneficii pentru sănătate

La fiecare donare de sânge se colectează o unitate – o unitate de sânge înseamnă 450ml de sange, aproximativ 10% din volumul total al corpului. Pentru donator, nu există niciun risc. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință.

Creșterea imunității – După ce donezi, corpul tău îşi reface cantitatea de sânge necesară în corp, proces care împrospătează sângele şi creşte imunitatea.

Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.

Scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.

O rată mult mai mică de incidente cardiace pentru donatorii de sânge periodici. Un studiu făcut în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbați – a demonstrat că aceștia și-au redus cu 88% șansa unui incident cardiovascular.

Condiții donare sânge. Ce trebuie să știi înainte să donezi

-Nu trebuie să iei antibiotice sau să fi făcut un tratament cu antibiotice în ultimele 3 luni
-Trebuie să fi trecut cel puţin 2 luni de la ultima donare
-Nu trebuie să fi consumat alcool cu 72 de ore înainte de ziua donării (mai ales bere)
-Nu trebuie să fi consumat o masă bogată în grăsimi cu o seară înaintea donării
-Nu trebuie să fi fost supus unor intervenţii chirurgicale sau unor tratamente stomatologice în ultimele 3 luni
-Să ai o greutate de peste 50 Kg
-Să ai tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg
-Să nu fi consumat medicamente in ultima lună
-Pentru fete: înainte de menstruaţie se poate dona sânge; după menstruaţie e nevoie de o pauza de 5-7 zile
-Dacă ai tatuaj, să fi trecut 6 luni de la imprimare

Ce e foarte important de ştiut pentru ziua donării:

-trebuie să mănânci înainte
-dacă ai tensiunea scăzută, poţi să bei o cafea
-fiecare donator completează un chestionar înainte – durează 5 minute
-nu fuma – aşteaptă măcar o oră înainte şi după donare
-trebuie să ai actele de identitate valabile şi asupra ta
-dacă ai carnet de donator, trebuie să-l ai la tine
-să fiţi odihniţi şi bine hidrataţi
-după donare evitaţi 12 ore efortul fizic intens

Cine nu poate dona sânge niciodată:

Persoanele care au suferit de: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, epilepsie şi alte boli neurologice, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, pancreatită, astm bronşic, hiperlipidemie, alergia severă, boli endocrine.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
22

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
37

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
369

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...