Botoşani: un bebeluş din 25 aparţine unei mame minore!

Avem mai mulţi copii faţă de anul trecut, născuţi în maternitatea botoşăneană, dar numărul bebeluşilor creşte proporţional cu numărul copilelor care uită de păpuşi şi de şcoală pentru a schimba scutece şi a-şi asuma, prea devreme, responsabilitatea creşterii unui copil.

Botoşani: un bebeluş din 25 aparţine unei mame minore!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

De la începutul acestui an, la Secţia de Obstetrică- Ginecologie s-au înregistrat 908 naşteri, comparativ cu 869 de bebeluşi veniţi pe lume în urmă cu un an, în acelaşi interval.

Statistica devine tristă atunci când vorbim de mame minore. În acest an s-au înregistrat deja 37 de naşteri, în care mamele au sub 18 ani, astfel: o mamă de 14 ani, patru mame care au 15 ani, ceea ce înseamnă că pe undeva ar trebui să existe câteva dosare penale pentru act sexual cu minor. Acestora li se adaugă şapte mame care la 16 ani învaţă să-şi împartă adolescenţa cu un bebeluş şi 25 de mame tinere, de 17 ani.

În urmă cu un an, în acelaşi interval, cadrele medicale de la Maternitate numărau 26 de mame minore, câte una cu vârste de 14 şi 15 ani, nouă mame de 16 ani şi 15 mame care aveau 17 ani. Statistica seacă este însă "vârful iceberg-ului" pentru că numărul puberelor şi al adolescentelor care îşi încep viaţa sexuală mult prea devreme este mult mai mare- la Maternitate ajung doar cele care rămân însărcinate şi care nu fac avort.

În altă ordine de idei, statistica Secţiei de Obstetrică- Ginecologie mai arată că în primul trimestru al acestui an s-au efectuat 91 de avorturi, din care şapte la cerere şi 84 medicale. Altfel spus, măcar un avort la două zile. Spre comparaţie, în anul anterior fuseseră contabilizate în aceeaşi perioadă 92 de avorturi, din care 25 la cerere şi 67 medicale.

De fapt, spune coordonatorul Secţiei, medicul Gina Puflea, e impropriu spus "avort medical", fiind mai degrabă vorba de intervenţie pentru curăţarea de placentă ulterioară unui avort suferit acasă sau a unei sarcini oprită din evoluţie.

"Avorturile terapeutice sunt decise de o comisie regională care dă aviz pentru avort. De exemplu, astfel de aviz nu se dă în cazul în care fătul apare ca suferind de Sindrom Down- este un sindrom malformativ congenital dar care nu este acceptat pentru întreruperea cursului sarcinii pentru că se consideră că fătul va fi recuperat într-o anumită măsură, poate fi integrat în societate şi nu-ţi permite. Avorturile terapeutice sunt cele care au în spate sindrom malformativ incompatibil cu supravieţuirea în mediul extern. De exemplu, o malformaţie cardiacă- o inimă care are un singur atriu sau un singur ventricol, o malformaţie majoră de tipul herniei diafragmatice totale când toate organele abdominale se găsesc în torace şi se văd ecografic, plămânii sunt comprimaţi şi nefuncţionali. Pe secţia mea sigur nu a fost niciun avort terapeutic, medical, ci avorturi incomplete, care sunt completate cu control instrumental", explică medicul specialist Gina Puflea, şeful Secţiei Obstetrică- Ginecologie II.

Info-plus

Potrivit Codului Penal, "raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani. Fapta săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Fapta comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Faptele nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani".

 

Spune-ne opinia ta