E BINE SĂ ȘTII: Cum se depozitează corect medicamentele: se țin sau nu în frigider?

E BINE SĂ ȘTII: Cum se depozitează corect medicamentele: se țin sau nu în frigider?

   Foto: sfatulmedicului.ro

Pentru a te asigura că nu încurci medicamentele, păstrează-le în ambalajul original. În acest mod, nu vei confunda pastilele pentru adulţi cu pastile pentru copii. În plus, acest ambalaj este confecţionat dintr-un material care asigură condiţii optime de conservare pentru medicament.

De exemplu, ne învață sfatulmedicului.ro, loţiunile care trebuie ferite de lumină vin în sticluţe închise la culoare. Iar comprimatele efervescente sunt ambalate în tuburi prevăzute cu un dop special, care absoarbe umiditatea.

Pentru a vedea la ce temperatură trebuie păstrat medicamentul, citeşte prospectul. Unele medicamente se pot păstra la temperatura camerei. Atenţie însă! Sfatul nu se referă la camera de baie, unde aerul este mai cald şi mai umed decât în restul casei. De asemenea, ai grijă să nu fie aşezate în bătaia soarelui.

În ce priveşte insulina, serurile şi antibioticele injectabile, acestea se păstrează la frigider (dar nu în congelator!). Se recomandă ca şi siropurile de tuse să fie păstrate la frigider după deschidere. Oricum, medicamentele păstrate „la rece” nu vor avea o perioada de valabilitate mai lungă din acest motiv.

In ce priveste medicamentele pe al caăror ambalaj este specificată temperatura optimă de conservare cuprinsă între 2 grade C și 8 grade C, asigurați-vă că frigiderul se închide bine și că înăuntru nu este mai cald. Folosiți în acest scop un termometru special pe care să-l plasați pentru câteva momente pe raftul unde urmează să păstrați pastilele. De asemenea, nu scoateți produsul terapeutic din frigider, decât cu câteva minute înainte de administrare.

Este foarte important să îl introduceti din nou la rece, imediat ce l-ați folosit. În cazul în care stă mai mult timp la căldură, variațiile „cald-frig” sunt extrem de nocive pentru unele produse.

Nu stocați medicamentele în cutia pentru păstrat legume (cu exceptia indicației contrare) deoarece temperatura din acest compartiment este mai mare de opt grade  și încercați să nu atingeți medicamentele de peretii frigiderului ori de alimente.

Verifică întotdeauna termenul de valabilitate trecut pe ambalaj

Nu folosi medicamentele după perioada de expirare a valabilităţii, pentru că pot produce reacţii toxice. Nu lăsa fără capac unguentele şi cremele, pentru că în contact cu aerul se deteriorează. Astfel, este posibil să simţi un miros ciudat, de rânced, chiar şi înainte de încheierea perioadei de valabilitate. În acest caz, mai bine le arunci.

Unele produse au menţionate pe ambalaj două termene de valabilitate: unul pentru situaţiile în care nu desigilezi produsul, iar altul care începe din momentul în care medicamentul ia contact cu aerul. Este valabil indiferent de forma de administrare a medicamentului: unguente, creme, loţiuni sau picături. De exemplu, vei observa pe ambalajul unor picături de ochi că se pot utiliza cel mult 15 zile după prima aplicare, după care flaconul se aruncă. Ţine cont de aceste informaţii, dacă nu vrei să rişti o inflamaţie.

Când plecați undeva, transportați medicamentele pe care trebuie să le conservați la temperaturi sub 25 grade C într-un ambalaj izoterm (fără sistem refrigerant) și la umbră. Cele care necesită a fi păstrate la rece nu trebuie să fie deloc expuse la căldură. Transportați-le într-o ladă frigorifică. Aveți grijă să nu se congeleze, evitând contactul direct cu gheața.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...