Procesul primarului Cătălin Flutur şi al angajaţilor din Primăria Botoşani a intrat în linie dreaptă. Inculpaţii au propus probe în apărare

Procesul primarului Cătălin Flutur şi al celor patru foşti şi actuali funcţionari în cadrul Primăriei Botoşani a început, marţi, la Tribunalul Botoşani. Instanţa a lăsat la finalul şedinţei de judecată cel mai important dosar al zilei. 

Procesul primarului Cătălin Flutur şi al angajaţilor din Primăria Botoşani a intrat în linie dreaptă. Inculpaţii au propus probe în apărare

Celor cinci inculpaţi prezenţi în sală li s-a citit un rezumat al rechizitoriului pentru a li se aduce oficial la cunoştinţă acuzaţiile procurorilor DNA.

Ulterior fiecare inculpat a fost întrebat dacă doreşte să dea o declaraţie în cauză, ei având dreptul de a se abţine, şi toţi au menţionat că vor da o declaraţie în cursul judecăţii, după audierea martorilor. Ulterior li s-a pus în vedere dacă sunt de acord, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, să presteze o muncă în folosul comunităţii şi au acceptat acest lucru. Procurorul DNA a cerut administrarea tuturor probelor din faza de urmărire penală, inclusiv reaudierea martorilor, lucru acceptat de apărare, iar avocaţii lui Cătălin Flutur au nominalizat martori suplimentari. 

De asemenea, apărarea a solicitat o expertiză imobiliară, probă ce a fost respinsă de procurori în cursul urmării penale, instanţa rămânând în pronunţarea asupra acestei cereri. Avocaţii inculpaţilor au dat exemplu, diferenţelor de redevenţă încasate de proprietarul terenului, în faza construcţii şi după darea în folosinţă, inclusiv clădirea Palatului de Justiţie, şi au susţinut că vor aduce exemple similare cu alte mall-uri din ţară.

Preşedintele de judecată a dat un nou termen de judecată la data de 13 martie, când vor fi audiaţi trei martori şi se va pune în discuţie necesitatea efectuării unei expertize. 

Alături de primar în dosar mai sunt judecaţi administratorul public al municipiului, Adriana Zăiceanu, secretarul municipiului şi Ioan Apostu pentru abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit în formă continuată, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Cezar Puiu, șef al Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Botoşani, şi Mihaela Gontineac, jurist, respectiv secretar în cadrul Primăriei Municipiului Botoşani sunt acuzaţi de săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit. 

Potrivit procurorilor DNA,  în perioada 30.11.2006-19.12.2011, inculpatul Flutur Cătălin-Mugurel, în calitate de primar al municipiului Botoșani, și-a îndeplinit defectuos atribuțiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce privește încheierea și derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafață de 4.668 m.p., proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoșani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.   
  
Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiționale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare) redevența datorată de cesionar instituției publice pe care o reprezenta.  
  
Mai exact, deși în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câștigător prezentase o redevență în valoare de 77,12 lei/mp/an, (în condițiile în care în documentația de atribuire se prevăzuse o redevență minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menționat plată unei redevențe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an.  
  
Anchetatorii spun că, în demersul sau infracțional, edilul a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat și contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevența, în condițiile de mai sus.  
  
 Această conduită a avut drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, sumă ce reprezintă totodată un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar.   
  
Primăria municipiului Botoșani a comunicat că nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluții de condamnare în prezenta cauza, să își rezerve dreptul de a promova o acțiune la instanța civilă.   
  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atentatele din Sri Lanka: Opt copii români cu însoţitor, trimişi într-o unitate militară

astăzi, 14:59
86

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, anunţă că nu au fost identificaţi, până acum, români printre victimele atentatelor din Sri Lanka, dar un grup de copii români a ...

Primul ajutor în caz de inconstiență

astăzi, 13:20
133

Cand o persoana isi pierde starea de constienta, este esential ca persoanele din jurul sau sa reactioneze corect pentru a-i salva viata. Unele masuri simple de prim ajutor, precum verificarea semnelor...

Elevii și părinții din Hănești au pus "Școala Altfel" sub semnul universului satului românesc - FOTO

astăzi, 12:15
383

Săptămâna "Şcoala Altfel”", finalizată de elevii şi părinţii şcolilor din comuna Hăneşti, a avut un program dens, cu activităţi propuse de cei doi beneficiari de educ...