Foşti consilieri locali şi administratorul Uvertura Mall, audiaţi în procesul primarului Cătălin Flutur

Marţi a avut loc un nou termen în dosarul în care este judecat primarul Cătălin Flutur şi alţi patru funcţionari din cadrul Primăriei Botoşani. 

Foşti consilieri locali şi administratorul Uvertura Mall, audiaţi în procesul primarului Cătălin Flutur

La acest termen au fost audiaţi doi foşti consilieri locali care au aprobat prin vot diminuarea redevenţei pe care a plătit-o Uvertura Mall pe perioada construcţiei complexului comercial. 

Val Guraliuc şi Sergiu Burlacu au avut poziţii asemănătoare în faţa instanţei, susţinând că ei au votat proiectul de hotărâre ce prevedea diminuarea redevenţei, după ce au văzut avizul favorabil de la comisiile de specialitate ce au analizat propunerea în prealabil. 

De asemenea, aceştia au invocat că nu există o bază legală ce stabileşte un cuantum al redevenţei şi în plus nu sunt experţi în domeniu. Proiectul de hotărâre a trecut cu 22 de voturi pentru şi un vot împotrivă. 

Al treilea martor audiat, administratorul Uvertura Mall, a povestit cum şi-a început activitatea la complexul comercial şi că din 2012  se plăteşte 110 lei/mp redevenţă pentru terenul concesionat de la primărie, iar în perioada lucrărilor nu-şi mai aminteşte exact, aproximând la 4-6 lei/ mp, menţionând că principalul motiv pentru care s-a solicitat diminuarea redevenţei a fost faptul că firma nu realiza venituri pe perioada construcţiei. 

A mai relatat că s-a cerut prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor şi a existat o scrisoare de garanţie, în valoare de 1.050.000 de euro pentru finalizarea lucrărilor în termen, însă suma a fost păstrată pentru că aleşii locali au aprobat prelungirea termenului. 

Instanţa a admis o expertiză solicitată de apărare, însă a eliminat unele solicitări. Următorul termen de judecată a fost stabilit la data de 24 aprilie. 

Alături de primar, în dosar mai sunt judecaţi administratorul public al municipiului, Adriana Zăiceanu, secretarul municipiului şi Ioan Apostu, pentru abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit în formă continuată, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Cezar Puiu, șef al Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Botoşani, şi Mihaela Gontineac, jurist, respectiv secretar în cadrul Primăriei Municipiului Botoşani, sunt acuzaţi de săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 30.11.2006-19.12.2011, Flutur Cătălin-Mugurel, în calitate de primar al municipiului Botoșani, și-a îndeplinit defectuos atribuțiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce privește încheierea și derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafață de 4.668 m.p., proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoșani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.   
  
Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiționale, "inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare) redevența datorată de cesionar instituției publice pe care o reprezenta".  
  
 Mai exact, deși în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câștigător prezentase o redevență în valoare de 77,12 lei/mp/an, (în condițiile în care în documentația de atribuire se prevăzuse o redevență minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menționat plată unei redevențe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an.  
  
Anchetatorii spun că, în demersul sau infracțional, edilul "a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat și contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevența, în condițiile de mai sus".  
  
 Această conduită a avut drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, sumă ce reprezintă totodată un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar.   
  
Primăria municipiului Botoșani a comunicat că nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluții de condamnare în prezenta cauza, să își rezerve dreptul de a promova o acțiune la instanța civilă.   

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
167

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
172

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
252

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...