CCR a dat astăzi undă verde Referendumului pentru familie. Ce urmează și de câte voturi e nevoie pentru validare

CCR a dat astăzi undă verde Referendumului pentru familie. Ce urmează și de câte voturi e nevoie pentru validare

Curtea Constitutionala a dat, luni, aviz pe initiativa de modificare a Constitutiei, prin definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Decizia a fost luata in CCR cu o majoritate de 7 la 2 judecatori, informeaza Digi24.

"In urma deliberarilor desfasurate in conditiile prevazute de art.21 alin. (1), raportat la art.23 alin. (1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei respecta dispozitiile constitutionale referitoare la revizuire", arata CCR intr-un comunicat de presa.

Legea 3/2000, modificata recent de Parlament, prevede pasii urmatori: "Daca Curtea Constitutionala constata ca initiativa legislativa de revizuire nu depaseste limitele revizuirii, proiectul legii constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

Cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national".

Conform AEP, la data de 31 august 2018 figurau in Registrul electoral 18.917.485 de alegatori romani.

Noua lege prevede ca referendumul este valabil daca la el participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246) si este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372). Pentru a fi revizuita Constitutia, trebuie sa fie indeplinite ambele conditii de mai sus, iar majoritatea voturilor valabil exprimate sa fie "Da".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...