Reprezentanții tinerilor cer Guvernului și Parlamentului legiferarea parteneriatului civil, "astfel încât cuplurile de același sex să beneficieze de recunoaștere și protecție legală adecvată pentru familiile lor". "Totodată, solicităm reluarea dezbaterilor cu toți actorii interesați în vederea introducerii generalizate a educației sexuale și contraceptive în școli, dar și pentru adoptarea strategiei naționale pentru educație parentală", se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.
“Nu este admisibil ca politici publice extrem de importante pentru tineri să fie îngropate pur și simplu la cererea Coaliției pentru Familie – desigur, dialog sincer cu cei care au temeri privitoare la conținutul acestora este însă extrem de important, iar adâncirea faliilor existente în societate trebuie, pe cât posibil, evitată”, spune Consiliul Tineretului din România.
Organizația spune că, “prin boicotul fără precedent al scrutinului, mai degrabă decât un mesaj progresist sau conservator, oamenii au respins divizarea societății și au arătat că este important ca pe viitor să ne concentrăm pe problemele comune, cu adevărat stringente, ale societății, respectându-ne unii altora convingerile, principiile și stilul de viață”.
Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România, susține că „libertatea religioasă trebuie respectată, însă respectarea libertății religioase este foarte diferită de impunerea de către stat, pentru toți cetățenii, a unei conduite aliniate strict convingerilor unor culte. Pentru stat, toți cetățenii trebuie să fie egali – indiferent de etnie, religie, sex, orientare sexuală sau alte caracteristici care țin de identitatea și convingerile fiecăruia. Mai mult, nu putem să ne facem că trăim într-o utopie. Negarea problemelor și respingerea discuțiilor referitoare la sexualitate din motive ideologice nu face decât să încurajeze hărțuirea tinerilor homosexuali și trans-sexuali, să încurajeze epidemiile de boli cu transmitere sexuală, să întrețină numărul extrem de mare de adolescente care rămân însărcinate în fiecare an și să expună tinerele și tinerii unor traume emoționale și fizice care ar putea, în mod normal, să fie evitate”.