Fiscul va stabili din oficiu contribuţia la pensii pentru cei care nu își depun la timp declarațiile. Ce procedură se aplică?

Fiscul va stabili din oficiu contribuţia la pensii pentru cei care nu își depun la timp declarațiile. Ce procedură se aplică?

Persoanele fizice autorizate (PFA) care au realizat în 2016 venituri din activități independente și profesii libere peste un anumit plafon au fost obligate să depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), până la 31 ianuarie 2017, formularul 600, în baza căruia Fiscul calculează contribuţia la pensii (CAS) datorată în acest an. În cazul nedepunerii declaraţiei amintite, organul fiscal va stabili din oficiu CAS pentru aceste persoane, printr-o procedură specifică, inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi aplicabil deja.
pub Creditul pe repede’nainte - Vino sa alimentezei proiectele in care crezi, pe repede’nainte!

Potrivit Avocatnet.ro, ordinul președintelui ANAF nr. 648/2017 pentru aprobarea unor formulare utilizate pentru stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele fizice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 114 din 10 februarie 2017 şi tot la aceeaşi dată a intrat în vigoare.

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi profesii libere, impozitate în sistem real, ce au realizat în anul anterior un venit net mai mare decât 35% din salariu mediu brut (peste 938 de lei) şi nu sunt scutite de la obligaţia asigurării în sistemul public de pensii (cazul pensionarilor şi a persoanelor asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cum sunt avocaţii), au calitatea de contribuabili la sistemul de pensii.

Automat, acestea sunt obligate să depună, până la data de 31 ianuarie, Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), în baza căreia le este calculată contribuția pentru pensii datorată statului.

Cu alte cuvinte, persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligaţia să-şi declare veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuţiilor de pensii la organul fiscal competent, prin depunerea declaraţiei 600. Mai precis, formularul trebuie depus de următoarele persoane:

-întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
-membrii întreprinderii familiale;
-persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
-persoanele care realizează venituri din profesii libere;
-persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

Aşa cum am precizat, baza de calcul pentru CAS nu poate să fie mai mică de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

La acest moment, câştigul salarial mediu brut are încă aceeaşi valoare stabilită în 2016, de 2.681 de lei, de unde rezultă că baza de calcul nu poate fi mai mică de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.

Prin urmare, persoanele fizice care determină venitul net în sistem real şi care în 2016 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (938 de lei) nu au avut obligaţia să depună declarația 600 până la 31 ianuarie 2017. Automat, aceste persoane nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.

În schimb, pentru acele persoane ce au depăşit plafonul şi au avut această obligaţie, dar nu au făcut-o, Fiscul este îndreptăţit să stabilească din oficiu contribuţia de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

"Nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului/plătitorului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei de impunere”, se precizează la art. 107 din actul normativ citat.

De altfel, informaţia a fost confirmată redacţiei noastre de către Adrian Benţa, consultant fiscal şi expert contabil, astfel că persoanelor fizice ce aveau obligaţia depunerii formularului 600 la 31 ianuarie 2017 şi nu au făcut-o le va fi calculată din oficiu contribuţia la pensii, conform unei proceduri specifice, detaliate mai jos.

Atenţie! Procedura se aplică în egală măsură şi contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi care sunt obligaţi să depună declarația 600 în termen de 30 de zile de la momentul începerii activităţii. Află cum stabileşte Fiscul din oficiu contribuţia la pensii...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Politia a pus gand rau vitezomanilor: Cumpara 50 de radare laser

Vineri, 24 Martie 2017
1198

Soferii romani carora le place sa apese prea mult pe acceleratie trebuie sa stie ca, in curand, Politia Romana va fi dotata cu 50 de noi aparate radar performante.Astfel, potrivit Profit.ro, Inspe...

Botosaneanul care conduce Colegiul Psihologilor din Romania, trimis in judecata pentru contracte incheiate cu el insusi

Vineri, 24 Martie 2017
825

Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), Mihai Anitei, a fost trimis in judecata pentru conflict de interese si folosire de documente false in scopul obtinerii, pe nedrept, de fonduri e...

Bastian, un monument de bun-simț

Vineri, 24 Martie 2017
225

Provocat adesea de jurnaliști să-l atace pe Mourinho pentru excluderea din lot și tratamentul umilitor de care a avut parte, Schweinsteiger a avut mereu un discurs pozitiv în legătură cu ac...