Vârsta de pensionare nu se schimbă, dar orice angajat care doreşte va putea lucra până la 70 de ani

Vârsta de pensionare nu se schimbă, dar orice angajat care doreşte va putea lucra până la 70 de ani

Românii care își doresc vor putea lucra, indiferent dacă este vorba de sistemul privat sau sistemul public, până la vârsta de 70 de ani. Vârsta de pensionare nu va fi modificată dar salariaţii vor avea și această posibilitate, de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.

Prezentă ieri la Botoșani, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat totuși că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

“Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze.

Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a explicat ministrul Raluca Turcan într-o conferință de presă.

 

Spune-ne opinia ta