Angajații pot decide singuri la ce fond de pensii privat vor adera. Până acum erau repartizați aleatoriu de sistem

Angajații pot decide singuri la ce fond de pensii privat vor adera. Până acum erau repartizați aleatoriu de sistem

Fiecare angajator din România va trebui să informeze salariatul, la momentul încheierii unui contract de muncă, cu privire la obligaţia angajatului de a adera la un fond de pensii privat.

Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe pagina sa de socializare, ministru care anunță astfel modificarea modelului cadru al contractului individual de muncă.

„Am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă şi am introdus o nouă obligaţie care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat”, a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Raluca Turcan susține că angajaţii vor avea posibilitatea de a decide ei înşişi la ce fond de pensii administrat privat să se înscrie, în loc să fie repartizaţi aleatoriu de sistem.

„Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii şi este extrem de important să se informeze şi să opteze în cunoştinţă de cauză pentru un fond privat care să îi administreze aceşti bani, economisiţi de-a lungul carierei, pentru a-şi suplimenta veniturile în momentul pensionării. (…) Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare şi de conştientizare a angajaţilor că au această opţiune, astfel încât să poată să-şi decidă singuri viitorul, alegând conştient în loc să fie repartizaţi aleatoriu de către sistem”, a afirmat Raluca Turcan.

 

Spune-ne opinia ta