Pensii speciale: 9.500 de persoane primesc în medie de 9.600 de lei pe lună. 90 000 de români nu primesc nici măcar pensia minimă socială

Pensii speciale: 9.500 de persoane primesc în medie de 9.600 de lei pe lună. 90 000 de români nu primesc nici măcar pensia minimă socială

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că în acest moment, în România, aproximativ 9.500 de persoane încasează o pensie specială medie de 9.600 de lei. În paralel, 90 000 de români nu primesc nici măcar pensia minimă socială.

Botoșăneanca Raluca Turcan mai spune că diferența dintre contributivitate și banii veniți de la buget este uriașă și a discutat cu acele categorii care beneficiază de astfel de venituri despre o serie de propuneri de modificare a modului de calcul a pensiilor de serviciu.

“În România sunt 9 500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9 600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie așadar în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu”, a spus ministrul pe contul său de socializare.

Ministrul a mai adăugat că a prezentat astăzi deja reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii și le-a adresat invitația de a veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislații și a proiectelor noastre.

 

Spune-ne opinia ta