Laureatul Premiului Naţional de Istorie "Nicolae Iorga", la Botoşani: Trebuie să facem mai mult pentru a populariza opera lui Iorga!

Laureatul Premiului Naţional de Istorie "Nicolae Iorga", la Botoşani: Trebuie să facem mai mult pentru a populariza opera lui Iorga!
În zilele de 17 şi 18 iunie 2015, la Botoşani s-au desfăşurat Zilele "Nicolae Iorga", eveniment în cadrul căruia a fost decernat Premiul Naţional de Istorie "Nicolae Iorga", ediţia a XIII-a.

Cu acest prilej, la Casa Memorială "Nicolae Iorga" şi Muzeul Judeţean Botoşani au fost programate activităţi specifice, începând cu expoziţia "Nicolae Iorga - restituiri documentare", şi culminând cu Gala decernării Premiului Naţional de Istorie "Nicolae Iorga".

Printre invitaţii la eveniment s-au aflat reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, oameni de cultură, istorici. Au susţinut intervenţii acad. Alexandru Zub, acad. Andrei Pippidi, dr. Gheorghe Lazăr, prof. Ioana Irimia, prof. Gheorghe Median, dr. Dan Prodan, muzeograf George Arhip, prof. Oana Aioanei, prof. Violeta Budăi-Damaschin. La ceremonia decernării premiului au fost prezenţi, de asemenea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu, reprezentantul Primăriei Botoşani, consilier principal Ortansa Albu, senatorul liberal Viorel Grigoraş, directori ai instituţiilor de cultură, precum şi actorul Cezar Amitroaei.




Premiul de Istorie "Nicolae Iorga" i-a fost atribuit, în acest an, lui Gheorghe Lazăr, cercetător în cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" Bucureşti.

"Pentru prima dată, acest premiu nu este acordat unei scrieri în exclusivitate a lui Nicolae Iorga, ci el inaugurează seria lucrărilor care se încadrează într-un domeniu de cercetare pe care Nicolae Iorga l-a iniţiat, cel de publicare a documentelor. Iorga, se ştie, a avut o serie de studii şi documente privind istoria românilor, în 31 de volume. Volumele premiate în acest an se numesc "Documente privitoare la negustorii din Ţara Românească", vol. 1 (1656-1688) şi vol.2 (1689-1714), Ed. Universităţii "Al.Ioan Cuza" Iaşi, 2013-2014", a precizat preşedintele Asociaţiei culturale "Nicolae Iorga", Violeta Budăi-Damaschin.

Laureatul Premiului Naţional "Nicolae Iorga" a mulţumit pentru premiul acordat, manifestându-şi totodată preţuirea pentru munca titanică a istoricului născut la Botoşani, dar şi speranţa că în viitor va fi realizată o ediţie completă a operei lui Nicolae Iorga.

"Mulţumesc tuturor celor implicaţi în această activitate, pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută. Lucrarea pentru care am primit acest premiu nu este o lucrare despre Nicolae Iorga, ci una care se înscrie într-o anumită direcţie promovată de Iorga. Mai avem foarte multe de aflat despre Iorga. Practic, nu există direcţie de cercetare care să nu fi fost abordată de Iorga. El este foarte actual. Trebuie să facem mai mult pentru a populariza opera lui, pentru că nu avem încă o ediţie completă a operelor lui Nicolae Iorga, din păcate", a spus Gheorghe Lazăr.

Totodată, acad. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga, nu a scăpat prilejul de a transmite autorităţilor faptul că Botoşanii "sunt datori în a restaura casa bunicilor lui Iorga".

"Botosanii sunt datori în a restaura casa bunicilor lui Iorga, Casa Manolache Iorga, fostul Muzeu Etnografic, lepădat de stat, actual, noii proprietari cerând bani, mulți bani, pe care Consiliul Județean Botosani ori nu-i are, ori nu dorește a-i da", a spus academicianul Pippidi.

Premiul Naţional de Istorie "Nicolae Iorga" este în valoare de 5000 de lei şi a fost oferit de Primăria Municipiului Botoşani.









 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de elevi botoșăneni au participat la Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!” (foto, video)

Vineri, 10 Mai 2024
147

Vineri dimineață, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, începând cu ora 11:00, s-a desfășurat Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!&...

Un polițist din Botoșani, abia ieșit la pensie, a murit la doar 46 de ani! (foto)

Vineri, 10 Mai 2024
4733

Doliu și la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, după ce un coleg abia ieșit la pensie a trecut la cele veșnice.Agent șef principal de poliție Adrian Sobîrneț a mu...

Vrei să devii jandarm? Mai ai doar patru zile la dispoziție pentru a păși spre o carieră în Jandarmeria Română!

Vineri, 10 Mai 2024
273

Jandarmii din imagini au făcut acest „pas" cu câțiva ani în urmă, din dorința de a avea un loc de muncă sigur, care să le ofere satisfacții profesionale și personale și...