Astăzi, când întreaga creştinătate prăznuieşte sărbătoarea Izvorului Tămăduirii al Maicii Domnului, Mănăstirea Zosin serbează hramul bisericii care s-a construit în ultimii ani în noua ei incintă pe colina de lângă DN 28B, care face legătura între localităţile Botoşani – Tg. Frumos.
Aflată la 15 km, către sud, de municipiul Botoșani, așezarea monahală atrage numeroși pelerini îndeosebi datorită bisericuței vechi de lemn care încă veghează liniștea călugărilor. Construită în 1779, cu pereți tencuiți în interior și exterior, pictată în 1834 direct pe lutul care acoperă nuielele. Acoperișul este din șindrilă, fiind refăcut de câteva ori de-a lungul timpului.
Din 1779 se înfiripă aici o obşte de călugări. După război, mănăstirea a primit multe îmbunătăţiri, adăugiri, însă bucuria trăitorilor obştii a durat prea puţin, desfiinţarea lăcaşurilor întrerupând liniştea şi ruga călugărilor de aici.
Biserica veche este apărată de o alta, ridicată în 1991. Prima Sfântă Liturghie de după 1989 a fost săvârşită de stareţul Firmilian Ciobanu, cel care a re-ctitorit lăcaşul şi a devenit stareţ, la doar 22 de ani. A ridicat Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, apoi case pentru călugări, bucătărie, magazii, clopotniţa de piatră. În 1993, Î.P.S. Mitropolitul Daniel al Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba de sfinţire a bisericii. Peste trei ani s-a pictat biserica. În 1994, părintele Firmilian s-a înscris la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Însă, la numai 29 de ani, în 1997, un tragic accident rutier curmă viaţa pământească a călugărului ivit din satele Suliţei.
Din 1999, mănăstirea este păstorită de ieromonahul Teodosie Pleşca.
Spaţiul din pădurea de jos a fost sfinţit pe 30 iulie 2000. Între timp s-a înfăptuit o nouă biserică – având hramul Izvorul Tămăduirii al Maicii Domnului, aproape de drumul asfaltat, care atrage de câțiva ani sute de creștini. (Foto jos)
(Foto: Facebook / Sebastian Stanciu)