Sărbătoare într-o parohie din municipiul Botoșani, zeci de credincioși asistă la slujbă! (Foto, Video)

"Izvorul Tămăduirii", una dintre marile praznice creștine din Săptămâna Luminată, este o sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Sărbătoare într-o parohie din municipiul Botoșani, zeci de credincioși asistă la slujbă! (Foto, Video)

"Izvorul Tămăduirii" este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Având în vedere că ea este nedespărțită de Fiul ei, ea este și o zi de prăznuire a lui Hristos. Mai bine zis, în această zi îl sărbătorim în primul rând pe Hristos Cel Inviat, ca Izvor al vindecărilor, și apoi pe Maica Domnului, ca persoana care Îl poartă neîncetat și tainic pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire. În icoana "Izvorul Tămăduirii", Maica Domnului este reprezentată cu mâinile înălțate în formă de rugăciune, iar Hristos, ca răspuns al rugăciunilor Maicii Sale, binecuvintează cu ambele mâini.

La sfârșitul Liturghiei care se oficiază în această zi, urmează slujba de sfințire a apei, după o rânduială specială, pentru că este strâns legată de praznicul Învierii Domnului. Apa sfințită în această zi este luată de credincioși pentru vindecarea de bolile sufletești și trupești.

Sărbătoare în Parcul Tineretului!

Hramul Bisericii ”Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, a început de joi seara, cu Vecernia.

În această dimineață, de la ora 7.00, credincioșii au asistat la Utrenie și Sfânta Liturghie, tot astăzi urmând să aibă loc și Sfințirea mică a apei.

De la ora 17.00, preoții vor oficia aici Taina Sfântului Maslu de obște.



”Biserica din tramvai”, iubită de mii de credincioși

Înființată în anul 1997, Parohia ”Izvorul Tămăduirii” se află în partea de N-E a municipiului Botoșani, în cartierul Parcul Tineretului. Începând din data de 1 decembrie 2001, aici păstorește preotul paroh Ioan Alupoaiei.

Cu fonduri obținute prin colectă de la enoriași, de la societăți comerciale și de la persoane colaboratoare, inițial s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat și un altar construit din lemn în prelungirea acestuia.

”Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcționat în perioada 13 martie – 25 noiembrie 2003.

Ulterior, PS Calinic Botoșăneanul a recomandat, în urma unei vizite canonice, construirea unei capele din scândură. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcția de la altar și în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaș mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane și dotată cu obiecte de cult, cărți, alte obiecte și accesorii pentru a se putea săvârși toate slujbele bisericești.

Timp de aproape 6 ani, în acest locaș s-au desăvârșit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu și alte slujbe bisericești precum și cateheze pentru copii și credincioși.


În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală și a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.

În data de 28 iulie 2004 au început săpăturile la fundația bisericii de zid, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul.

Sfințirea temeliei, în data de 29 iuie 2006, a fost săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul.

Zidirea bisericii a fost realizată în mai multe etape: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008 și 27 aprilie – 15 octombrie 2009.

Primul acoperiș al bisericii, care cuprindea și turnul de pe naos, s-a realizat în perioadele 19 octombrie – 18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. Pe 8 iunie 2010, acoperișul a fost mistuit de un incendiu, neputându-se recupera nimic.

Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală și acoperit cu tablă de cupru, a fost executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.

Acoperișul actual a fost realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 noiembrie 2013.

Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, cornișe și ancadramente, s-aa realizat în perioada 2-17 mai 2015.








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

Luni, 20 Mai 2024
71

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

Luni, 20 Mai 2024
211

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

Luni, 20 Mai 2024
107

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...