Invitație la Festivalul Filmului European. ”Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală!”

Gala de deschidere are loc astăzi, 10 mai, la ora 19:00, la Cinema „Unirea", Festivalul urmând a se derula până duminică seară, într-o serie de 7 lungmetraje, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare și de animație - proiecții cu intrare liberă.

Invitație la Festivalul Filmului European. ”Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală!”

Pentru al doilea an consecutiv la Botoșani, Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Primăria Municipiului Botoșani, aduce filme europene de referință.

Gala de deschidere are loc astăzi, 10 mai, la ora 19:00, la Cinema „Unirea", Festivalul urmând a se derula până duminică seară, într-o serie de 7 lungmetraje, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare și de animație - proiecții cu intrare liberă.

La seara de gală va fi proiectat filmul Animal, în regia Sofiei Exarchou, coproducție Grecia, Austria, România, Cipru și Bulgaria, producție recompensată în 2023 cu Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Partenerii ediției de la Botoșani sunt: Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu și Cinema Unirea.

Festivalul a început deja la București și în afară de Botoșani va mai călători la Târgu Mureș (Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia), între 16-18 mai, la Sibiu (Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia și Forumul Democrat al Germanilor - Sala Oglinzilor), între 17-19 mai, la Chitila (Parcul Valea Mangului), între 17-19 mai, la Curtea de Argeș (La Conac), între 18-19 mai, la Brașov (Centrul Cultural Reduta), între 24-26 mai și se va încheia la Chișinău (Cinema Odeon), între 6-8 iunie.

„Revenim la Botoșani, chiar a doua zi după lansarea ediției din București, care a coincis cu Ziua Europei, 9 mai. Suntem într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm în Festivalul nostru. Iată, suntem la 35 de ani după 1989, iar amintirile momentelor de atunci tind să devină istorie. Am convingerea că unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor definitorii, cele care marchează crucial vremurile. Suntem la distanță de o întreagă generație și le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural. Ca semn de sprijin și recunoaștere a parcursului european al Republicii Moldova vom fi prezenți și la Chișinău. De altfel, este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna viitoare”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

“Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală. Viața culturală a orașului dumneavoastră se desfășoară pe atât de multe planuri, încât decizia de a reveni cu Festivalul Filmului European în Botoșani a fost foarte ușor de luat. Avem aici un public rafinat, și avem parteneri de ispravă, care se străduiesc să le aducă evenimente de calitate. Dar, cel mai important lucru este că acești parteneri sunt branșați la tehnologia curentă, iar aparatura pe care am găsit-o aici la cinematograful Unirea este la nivelul necesar pentru a face proiecții la calitatea cerută de epoca curentă. Sper ca aceste activități să continue, să avem motive să revenim și cu următoarele ediții ale Festivalului Filmului European. Vă invit să vă bucurați de oferta culturală debordantă care vă înconjoară”, a completat AG Weinberger, vicepreședintele ICR, care va fi prezent la Gala de deschidere de la Botoșani.

Continuăm tradiția de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor român care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.

„Spot-ul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției 28.FFE.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
65

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
206

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
97

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...