Victor Construct acuză Primăria Botoșani de starea în care se află Teatrul Eminescu: "Ovidiu Iulian Portariuc, direct răspunzător!"

Victor Construct acuză Primăria Botoșani de starea în care se află Teatrul Eminescu: "Ovidiu Iulian Portariuc, direct răspunzător!"
Reprezentanții firmei Victor Construct acuză autoritățile de "nepăsare bazată pe incompetență", dar și de "lipsa de responsabilitate" în problema Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, transmițând opiniei publice, încă o dată, că imobilul din centrul municipiului se află în "pericol iminent de prăbușire".

Prezentăm integral punctul de vedere al SC Victor Construct, care a transmis redacției un comunicat de presă privind consolidarea Teatrului Mihai Eminescu:
 
"Contractul de lucrari avand ca obiect “CONSOLIDAREA SI RESTAURAREA TEATRULUI MIHAI EMINESCU” a fost incheiat intre SC VICTOR CONSTRUCT SRL (in calitate de Antreprenor-executant) si Municipiul Botosani (in calitate de Achizitor-beneficiar) la data de 15.07.2014.
 
Pana in prezent (dupa cca. 40 - patruzeci!- luni) societatea noastra a transmis zeci de adrese in cuprinsul carora am semnalat numeroasele probleme de proiectare, precum si atentionari repetate privind problemele grave constatate in urma preluarii amplasamentului, constand in starea avansata de deterioare a structurii de rezistenta a cladirii (cu titlu de exemplu, fisurile din grinzi si plansee, corodarea armaturii, cavernele din betonul aferent, infiltratiile de apa si zidurile deteriorate).
 
Pe aceasta cale, noi SC VICTOR CONSTRUCT SRL, dorim sa tragem un semnal de alarma si sa informam atat opinia publica cat si autoritatile responsabile ca aceasta atitudine de nepasare bazata pe incompetenta si lipsa de responsabilitate a condus la situatia inadmisibila ca o cladire monument istoric, amplasata in centrul orasului, sa reprezinte un pericol iminent de prabusire.
 
Cunoscand importanta acestei cladiri simbol a orasului Botosani, am luptat si ne-am straduit sa ducem la bun sfarsit acest proiect, sperand ca poate autoritatile se vor sesiza pe acest caz. Insa in toata aceasta perioada nu s-a intamplat altceva decat sa aiba loc zeci de intalniri si sedinte in care se faceau promisiuni care nu au fost niciodata respectate. 
 
Intre timp cladirea se deterioreaza si degradeaza in continuare, botosaneni sunt privati de dreptul de a dispune in scop recreativ de aceasta cladire, societatatea noastra tine blocate echipamente si elementele de sustinere a cladirii, si mai mult decat atat, fara sa aiba nici o vina, este blamata de esecul acestui proiect, in timp ce autoritatile responsabile nu se implica in mod concret in rezolvarea problemei si nu au manifestat nici un fel de interes , altul decat frica de a lua o decizie imperios necesara pentru finalizarea acestui proiect si fuga de responsabilitate.
 
In loc sa se adopte o solutie constructiva, si autoritatile publice sa se implice in cautarea de solutii si rezolvarea problemelor, asa cum au procedat alte institutii in situatii similare, au ales o atitudine de indolenta si nepasare si, dupa 40 de luni de la data semnarii contractului, s-a batut pasul pe loc si nu s-a intreprins nimic pentru gasirea unei solutii viabile. 
 
Nici promisiunile recente de vineri in urma vizitei vicepremierului si ministrului Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu si ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica NU S-AU CONCRETIZAT intr-un document privind finantarea acestui obiectiv, CI DOAR IN PROMISIUNI DESARTE, asa cum cum se perpertueaza din anul 2016 (2 ani de promisiuni). Termenul de finalizare a acestui proiect stabilit pentru sfarsitul anului 2018  s-ar fi decalat pentru anul 2019 – prin urmare INCA 2 ANI in care Teatrul „Mihai Eminescu” va ramane in mijlocul orasului ca o epava esuata in neputinta autoritatilor locale si nationale. 
 
Dragi botosaneni, dorim sa va aducem la cunostiinta faptul ca, in ciuda perceptiei generale ca pentru orice lucrare nefinalizata este responsabil constructorul, in ceea ce priveste reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, intreaga responsabilitate o poarta factorii de decizie care reprezinta Primaria Botosani, printre care in special fostul primar dl. Ovidiu Iulian Portariuc, deoarece acesta era direct raspunzator de luarea unor masuri si decizii adecvate. Atata vreme cat aceste decizii nu au fost luate, prejudiciile financiare aduse societatii noastre, precum si disconfortul locuitorilor municipului Botosani prin blocarea acestui proiect ii sunt direct imputabile.
 
Tinem sa tragem un semnal de alarma privind Structura de rezistenta a Teatrului Mihai Eminescu care este in stare avansata de degradare si se impun masuri de urgenta pentru remedierea situatiei. Starea de degradare constatata in prezent se datoreaza in mare parte factorilor de mediu (temperatură, umiditate, cicluri repetate de inghet-dezghet, agenti de poluare, microorganisme etc.), stare de degradare care se va accentua in perioada urmatoare.
 
Trebuie discutat si luat o decizie ferma - ACUM - de catre executivul Primariei Municipiului Botosani, Cladirea Monument necesita lucrari de conservare, avand in vedere posibilitatea mai mult decat inerenta de degradare a lucrarilor executate pana la acesta data si a cladirii in ansamblul ei.
 
Este absolut necesar, pentru existenta acestei cladiri sa fie executat cat mai URGENT drenul perimetral din cadrul noului proiect de conservare; la fiecare ploaie sau in viitorul apropiat zapada se aduna apa ce se infiltreza in peretii cladirii, cu atat mai mult cu cat exista in perimetrul acestei cladiri canale si conducte defecte; ca efect imediat se poate vizualiza subsolul cladirii, in care umezeala a dus la degradari majore, exfoliere si otel beton corodat; riscul de a cobori in acesta parte a cladirii, nemaidiscutand de cel de a executa lucrari, este enorm.
 
In final, dorim sa-i asiguram pe toti cei interesati ca nu renuntam la a solicita factorilor de decizie atat de la nivel local si central rezolvarea problemei, sprijinind orice initiativa legala ce poate duce la consolidarea si restaurarea acestei cladiri atat de importante pentru intreaga comunitate".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
17

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
154

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
129

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...