O instituție până nu demult reprezentativă pentru zona de nord a țării devine, de la o zi la alta, TEATRU de război între taberele politice, între administrație și constructor, între simplii cetățeni și toți cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la distrugerea unui obiectiv cu istorie seculară.
Constructorul care a semnat în anul 2014 contractul având ca obiect Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu transmite că șansele pentru o nouă finanțare a instituției de cultură sunt foarte neclare, asta în ciuda faptului că politicienii anunță că sunt căutate și chiar identificate soluții menite să ajute la reluarea lucrărilor.
Nu e prima dată când reprezentantul Victor Construct anunță că obiectivul din centrul orașului se află în pericol iminent de prăbușire: "Dragi botosaneni, dorim sa va aducem la cunostiinta faptul ca, in ciuda perceptiei generale ca pentru orice lucrare nefinalizata este responsabil constructorul, in ceea ce priveste reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, intreaga responsabilitate o poarta factorii de decizie care reprezinta Primaria Botosani. Astfel, cu parere de rau, atentionam public faptul ca Monumentul Istoric Teatrul „Mihai Eminescu” este in continua degradare, prabusirea acestuia fiind iminenta, iar societatea noastra nu este responsabila pentru aceasta".
De această dată, însă, constructorul reclamă faptul că anunțatele variante de finanțare a lucrărilor nu par a fi atât de sigure.
Redăm din comunicatul transmis de Victor Construct:
Redăm din comunicatul transmis de Victor Construct:
"In ultima perioada se vehiculeaza in presa mai multe variante de finantare a lucrarilor, din diferite surse: de la Compania Nationala de Investitii Bucuresti sau prin intermediul fondurilor europene.
Trebuie subliniat, precizat si de stiut faptul ca, personalul de executie al societatii noastre a fost si este in permanenta in cunostinta de cauza si urmareste evolutia documentatiilor in ceea ce priveste posibilitatile de finantare a lucrarilor in vederea continuarii lucrarilor. Ambele tabere politice, in fuga disperata dupa imagine, promit fiecare ca salveaza cu adevarat monumentul istoric prin afisarea unor fotografii cu persoane de conducere de la nivel central sau prin comunicate de presa.
Adevarul adevarat este ca:
- in cazul finantarii de la Compania Nationala de Investitii Bucuresti se vor finanta NUMAI lucrarile de consolidare urmand ca restul tipurilor de lucrari (lucrari de arhitectura, structura, instalatii, etc.) sa fie finantate de catre Primaria Municipiului Botosani. Starea financiara a Primariei nu credem ca permite sustinerea lucrarilor deoarece, bugetul, este deja insuficient pentru plata salariilor.
In ceea ce priveste parcursul oficial - pe calea finantarii lucrarilor de catre C.N.I.- trebuie precizat ca societatea noastra a pus la dispozitie toate resursele necesare si a transmis catre autoritate toate documentele solicitate la timpul specificat. De precizat ca reprezentantii societatii noastre au participat la toate sedintele care au avut loc la sediul C.N.I. Bucuresti in vederea sustinerii proiectului spre finantare. La data prezentei, investitia (doar partea de consolidare) se regaseste pe lista sinteza a M.D.R.A.P. si urmeaza o procedura foarte greoaie, complexa si birocratica pana la executia efectiva lucrarilor, respectiv: aprobarea in C.T.E. al MDRAP, proiectare, identificarea surselor de finantare a lucrarilor, licitatie, adjudecare, etc. Realist vorbind, pe aceasta cale, se vor pierde cel putin 18 luni pana la inceperea efectiva a lucrarilor.
Faptul ca parte din investitie se regaseste pe o lista sinteza nu reprezinta decat 5% din parcursul promovarii unei investitii - in antiteza cu declaratiile politicienilor care emit pretentii ca ,, au adus banii pentru Teatru...".
- in cazul finantarii cu fonduri europene dorim sa precizam ca in ultima perioada aceasta varianta e din ce in ce mai vehiculata insa fara nicio masura concreta. Mai exact se doreste includerea investitiei pe o axa de finantare, bugetata cu fonduri europene, insa fondurile disponibile nu sunt suficiente pentru inceperea si finalizarea lucrarilor.
Mai exact, se doreste renuntarea la mare parte din lucrarile de consolidare, urmarindu-se incadrarea intr-o suma fixa care cuprinde, pe langa lucrarile efective de construire, si activitatie de proiectare, publicitate, etc.
Concret, pana la data prezentei, societatea nu a primit nici o instiintare oficiala si nu sunt fixate termene concrete in vederea conformarii pe aceasta axa de finantare.
In ambele cazuri, la sfarsitul anului 2018, Municipiul Botosani trebuie sa restituie Uniunii Europene o suma reprezentativa, situatie ce defineste capacitatea de gestionare a acestei situatii de conducerea Primariei Muncipiului Botosani.
In concluzie, ambele tabere politice, se intrec in comunicate de presa si declaratii fara finalitate si fara legatura cu realitatea in ceea ce priveste cladirea reprezentativa a orasului - Teatrul Mihai Eminescu. In realitate, cladirea se degradeaza vizibil si iremediabil.
In final, dorim sa-i asiguram pe toti cei interesati ca nu renuntam la a solicita factorilor de decizie atat de la nivel local si central rezolvarea problemei, sprijinind orice initiativa legala ce poate duce la consolidarea si restaurarea acestei cladiri atat de importante pentru intreaga comunitate".