Descurajați de desele amânări, dezamăgiți de nesfârșitele promisiuni privind lucrările de reabilitare a Teatrului "Mihai Eminescu", mai mulți cetățeni ai municipiului Botoșani au formulat o Scrisoare deschisă pe care o adresează, prin intermediul publicației Știri.Botoșani.Ro, nu doar administrației locale, ci și constructorului și managerului instituției de cultură deopotrivă:
Scrisoare deschisă
Domnului Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani
Domnului Victor Mihalachi, patron al firmei LDC Trust Construcții MV SRL, câștigătorul licitației de reabilitare a structurii de rezistență a Teatrului „Mihai Eminescu”
Domnului Traian Apetrei, managerul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani
Ne-am fi dorit să vă adresăm felicitări pentru finalizarea lucrărilor la clădirea Teatrului „Mihai Eminescu.” Din păcate, cel puțin deocamdată, suntem nevoiți să așteptăm câteva răspunsuri.
„Teatrul îndeplinește într-o cultură o funcție de sinteză pe care niciun alt gen nu și-o poate asuma... Teatrul ajută circulația valorilor, limpezimea lor, selectarea lor”, afirma scriitorul Mihail Sebastian.
Se pare că târgoveții Botoșaniului începutului de secol XX știau acest lucru, astfel în perioada ianuarie 1912-decembrie 1914 au reușit strângerea de fonduri necesare construcției unui teatru (în doar opt luni!), începerea și finalizarea edificiului care a rezistat până la bombardamentul din iunie 1944. Știind, simțind măcar, foarte bine că „arta este un act personal împotriva uitării, o luptă împotriva morții”, în anul 1956 începea reconstrucția din temelii a templului Thaliei terminată în 1958.
Cum a fost posibil ca în doar doi ani să fie obținute fonduri, organizate licitații, semnate contracte, realizate proiecte și studii de fezabilitate, terminată și construcția, doar eventualii martori ai acelei perioade ne-ar putea spune.
Astăzi, în secolul vitezei și al tehnologiei avansate, cei doi ani despre care scria la final de stagiune criticul Călin Ciobotari menționând că „ultima premieră a stagiunii 2013-2014, de la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, s-a dorit a fi o încununare a unui an teatral destul de reuşit şi, totodată, o despărţire onorabilă de clădirea Teatrului care, pentru aproximativ doi ani, va fi închisă pentru reparaţii capitale”, au devenit cinci ani și multe lucruri nu s-au schimbat din ceea ce declara un oficial: ”Este un proiect pentru oraşul nostru. Teatrul este un simbol, poartă şi numele poetului Mihai Eminescu. Va arăta ca în zilele lui de glorie. De fapt va îmbina instalaţiile şi accesoriile lumii moderne cu frumuseţea vremurilor trecute. Va fi reabilitat complet, după vechile planuri din 1914”.
Pentru iubitorii de teatru care simt iarna aerul rece din culise, vara căldura de afară, pentru actorii care repetă și joacă în condiții improprii, pentru turiștii ce au petrecut o zi la Cornișa și doresc să o încheie printr-un spectacol de teatru, pentru renumele firmei de construcții, faceți ca acest „LUNI” de care am tot auzit să devină un „ASTĂZI” cu care să ne mândrim!
Poate că nu știați, dar în sala teatrului, datorită acusticii foarte bune, TVR făcea prin anii ’80 înregistrări radio ale concertelor filarmonicii.
Nu e indicat să facem comparații, dar sucevenii, fără o istorie teatrală au reușit în câțiva ani să aibă un teatru ”care bate la uşa marilor festivaluri de teatru”. Noi, botoșănenii, batem la uși zăvorâte.
Vă rugam să separați teatrul politic de cel clasic!
Vă rugăm și insistăm să transformați orgoliul personal în mândria de a vă fi înscrise numele pe o plăcuță din interiorul teatrului, alături de cei care au scris istorie.
Cultura nu prea aduce bani, dar înnobilează sufletul, ea reprezintă cartea de vizită a unei comunități. De aceea există muzee, galerii de artă, biblioteci, teatre, librării. Spre asta se îndreaptă turiștii când ajung într-un oraș. De așa un spatiu cultural au nevoie locuitorii acestui oraș, obișnuiti de atâta timp cu un teatru bun.
Spre bucuria, mândria dumneavoastră și a întregii comunități iubitoare de cultură, restituiți comunității simbolul cultural ce poartă numele Mihai Eminescu!
Un grup de cetățeni
Un grup de cetățeni
din municipiul Botoșani