MEMORIA ZILEI: "Poetă delicată", a treia femeie-medic din istoria României, s-a născut la Botoșani!

Pe piatra funerară a mormântului ei este inscripţionat numele "Cornelia din Moldova". A fost una dintre primele femei-medic din România! Născută într-o zi de 9 iunie, la Botoșani. A scris și poezii, Nicolae Iorga spunând despre ea că este o "poetă delicată". A căutat toată viața să se lumineze pe sine înainte de a instrui pe alţii. 

MEMORIA ZILEI: "Poetă delicată", a treia femeie-medic din istoria României, s-a născut la Botoșani!

Cornelia Kernbach s-a născut în 9 iunie 1866, la Botoşani, în familia unui funcţionar de la poştă, Iosif. Mama, Otilia, lucra la Şcoala de fete. A obţinut Bacalaureatul în litere şi ştiinţe la Iaşi, în 1883. A continuat  studiile în Bucureşti, la Facultatea de ştiinţe naturale, iar începând cu 1885 şi la Facultatea de medicină (cu teza de doctorat "Convulsiuni infantile. Studiu experimental şi clinic"). A activat sub îndrumarea dr. I. Vlădoianu, dr. N. C. Thomescu.

Cornelia Kernbach a fost a treia femeie-medic din România, absolventă a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, după Hermina Walch Kaminscki şi Olga Tulbure-Secara.

În ianuarie 1894 a plecat la Paris, pentru specializare. Prof. dr. Alex. Obregia, care a semnat prefaţa manualului "Noțiuni de medicină și farmacie populară", preciza: "Totul e în cuvinte lămurite pe înţelesul tuturor, cuprinzând toate cunoştinţele trebuitoare cu legătură metodică între părţi şi numeroase ilustraţii potrivit alese".

"Cornelia din Moldova" a debutat și în literatură. A fost "o poetă delicată", aşa cum o caracteriza N. Iorga, însetată de viaţă şi de cunoaştere. După o prelungă tăcere, în 1916, a reuşit să strângă într-un volum de 205 pagini poeziile "Câte au fost", sub pseudonimul de Cornelia din Moldova, fiind ilustrate de Jean Steriade şi Alexandru Satmary, pictori şi graficieni de renume.

Poeziile nu sunt datate, dar la fiecare în parte este trecută localitatea unde a fost scrisă, în ţară: în oraşul său natal Botoşani, la mânăstiri (Agapia, Sihla, Sihăstria), Dorohoi, Sinaia, Poiana Ţapului, în străinătate: la Paris, Saint-Cloud, Sèvres, Roma, Neapoli, Veneţia, San Remo, Monte Carlo, Karlsbad.

A publicat în Românul, Lupta, Viaţa românească, Revista nouă, Tribuna liberă, Dochia, Viitorul româncelor, dar şi în presa din Botosani.

Până la 12 aprilie 1933, când a trecut la cele vesnice, Cornelia Kernbach-Tatuşescu a căutat să se lumineze pe sine înainte de a instrui pe alţii. A fost înmormântată în cimitirul Sfânta Vineri din București, având pe piatra funerară inscripţionat numele Cornelia din Moldova.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
230

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
69

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
68

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...