A fost regizor, scenarist de film și profesor, s-a născut pe 13 ianuarie 1956, în Trușești, județul Botoșani. S-a stins pe 24 ianuarie 2024, la trei ani după ce și-a pierdut soția, de la a cărei moarte nu avea să își mai revină.
Valeriu Drăgușanu a fost absolvent al Institutului de artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Filmologie (promoția 1980).
Mare admirator al lui Mircea Veroiu, pe lângă care și-a făcut ucenicia, Valeriu Drăgușanu s-a dedicat activității didactice la UNATC din 1993 până în 2024, unde a fost conferențiar la Facultatea de Film, secția Scenaristică.
”Cred că dincolo de a deprinde cunoștințe scenaristice, am învățat că a scrie presupune disciplină, organizare și infinită pasiune. Această atitudine este cel mai prețios "curs" care îmi definește viața. Cred că este imperios necesar ca toate generațiile de studenți să poată avea o îndrumare inspirată de un mentor care să iubească studenții, să îi respecte și să îi încurajeze să greșească pentru a învăța”, a mărturisit Ioana Mischie, fosta studentă a lui Valeriu Drăgușanu.
A devenit Doctor în Regie film cu teza Dublajul în contextul globalizării (2006), dar a fost deopotrivă și regizor de dublaj pentru desene animate.
În 2015, a publicat volumul Dublajul – opera în oglindă. A participat, ca asistent-regie, la filme ca: Statui de lut (scurtmeraj), Sfârșitul nopții, Misterele Bucureștilor, Adela, Undeva în Est, Timpul liber etc. și a scris scenariul pentru: În care parte a zilei, scurtmetrajele Umbra și urma, Noapte roz și Statui de lut, Moara lui Călifar, Podul, Timpul liber, Și atunci… ce e libertatea? etc.
În 2021 moare soția lui, apreciata medic stomatolog Eugenia (Parfene) Drăgușanu, după a cărei pierdere profesorul Valeriu Drăgușanu nu și-a mai putut reveni.
Valeriu Drăgușanu rămâne în memoria tuturor celor acre l-au cunoscut ca un mare profesionist în film, scenristică, dar și la catedră.
”O să îmi fie dor de acest om absolut fascinant care a dăruit cu generozitate fără margine atât de multe miracole fiecăruia dintre noi. Îi mulțumesc infinit pentru răbdarea, pasiunea și energia pe care le-a investit în noi. Cu fiecare pas pe care îl facem în acest domeniu artistic, îi datorăm ceea ce clădim în jurul izvorului de cunoaștere pe care ne-a ajutat să îl descoperim în facultate. Ne-a echipat cu cele mai frumoase perechi de aripi”, mai spune Ioana Mischie, scriind astfel despre Valeriu Drăgușanu, ”profesorul care va învăța îngerii să scrie cele mai expresive scenarii”.