Sindicaliștii de la nivel național au anunțat că, în pofida promisiunilor lansate în 2024 de Ministrul Culturii și alți reprezentanți ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci sunt în continuare discriminați față de alți colegi omologi sau/și din alte domenii culturale. Asta deși Legea salarizării unitare, Codul Muncii, Constituția și alte prevederi europene sunt de partea lor.
Pe lângă asta se mai adaugă și efectele Ordonanței „Trenuleț”.
„Este prima mișcare pe care noi trebuie să o facem în a sensibiliza instituțiile competente”
Angajații din cultura botoșăneană se alătură acestui demers lansat la nivel național. Astfel, de Ziua Culturii Naționale angajații Muzeului Județean Botoșani vor protesta.
„Din ceea ce știu eu, colegii din Muzeul Județean sunt convinși că trebuie să ne alăturăm acestor proteste fie în calitate de membrii de sindicat, fie de nonmembri de sindicat. Situația este la fel de gravă pentru oricare dintre noi indiferent de apartenența sindicală. Probabil este prima mișcare pe care noi trebuie să o facem în a sensibiliza instituțiile competente în a reveni asupra unor hotărâri în ceea ce privește salarizarea și condițiile în care noi muncim”, a declarat Laura Tocariu, șefa Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani, care se alătură acțiunii în calitate de protestatar.
Pe tot parcursul zilei de miercuri angajații vor purta banderole albe în semn de protest, nefiind afectată în vreun fel activitatea instituției.
„În data de 15 ianuarie se va desfășura prima zi de protest prin purtarea unei banderole albe în timpul programului de muncă de către angajații Muzeului Județean Botoșani, fără afectarea programului de muncă și își vor exprima public nemulțumirile, revendicările prin comunicat de presă promovat de organizația sindicală”, a declarat și Cristina Amăriuța, reprezentant Sindicat Impact la nivelul Muzeului Județean Botoșani.
Cristina Amăriuța susține că, probabil, vor urma și alte zile de protest, însă vor ști concret următorii pași abia după data de 15 ianuarie în funcție de reacția guvernanților.
„Probabil vor urma și alte zile de protest, dar vedem ce se va întâmpla după data de 15 ianuarie”, a completat Cristina Amăriuța.
Care sunt revendicările angajaților din cultura botoșăneană
Salariații din cultură protestează pentru egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu salariile celorlalți angajați din familia ocupațională cultură. A doua revendicare face referire la acordarea unui spor salarial pentru munca desfășurată în weekend și în zilele de sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare de muncă. De exemplu, unii angajați din cadrul Muzeului Județean au anumite sporuri, iar alții nu.
Laura Tocariu susține că aceste nemulțumiri s-au perpetuat de la an la an. Anul trecut angajații din muzee au protestat chiar de Noaptea Muzeelor.
„Revendicările din cultură se perpetuează an de an în sensul existenței unei salarizări, aici incluzând și diferitele sporuri. Există o salarizare discriminatorie, dar care nu știu dacă este la nivel național, însă la nivelul județului Botoșani ne izbim de această situație (...) Eu acum vorbesc în calitate de lucrător al Muzeului de Etnografie, unde chiar lipsa spațiului ne creează reale probleme în a atrage un număr mai mare de public așa cum ar fi firesc sau lipsa unui Muzeu de Artă, care este o problemă aflată în dezbatere publică de atât de mulți ani și sperăm ca în acest an să își găsească o punere în practică reală nu doar una promisă”, a completat Laura Tocariu.
Alte revendicări fac referire la deblocarea posturilor vacante, suplimentarea schemelor de funcții în instituțiile de cultură care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului de personal, uniformizarea salarizării între instituțiile de cultură aflate sub autorități diferite, stoparea fenomenului de depopulare și profesionalizare a domeniului de cultură, stoparea fenomenului de politizare a modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal, constituirea unor reale planuri de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural, construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului în caz de dezastre și recunoașterea culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.
„Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost departe de a ne rezolva nemulțumirile existente în acel moment. Faptul că ni s-a promis îndeplinirea acestor revendicări și s-a întâmplat altceva decât s-a așteptat să se întâmple a fost un mare minus și a creat o prăpastie în discuțiile între autorități și reprezentanții sindicatelor din cultură, iar anul acesta avem ca nemulțumire nu doar ce s-a acumulat din anii precedenți, ci și faptul că această creștere a prețurilor, a costului vieții de care toți ne izbim devine o problemă. Mulți dintre noi sunt salarizați foarte aproape de minimul pe economie”, susține Laura Tocariu.
Cât despre Muzeul de Artă, la finalul anului 2024 botoșănenii au primit o veste mult așteptată. Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a început demersurile pentru preluarea Casei Pisoski, unde se intenționează crearea Muzeului de Artă.