Clădirea Teatrului "Mihai Eminescu" Botoșani, aproape fără șanse de salvare!

Clădirea Teatrului "Mihai Eminescu" Botoșani, aproape fără șanse de salvare!
Reprezentanții Victor Construct revin în spațiul public, prezentând din nou situația în care se află clădirea Teatrului Mihai Eminescu Botoșani. Nu este prima dată când firma care trebuie să se ocupe de consolidarea și restaurarea construcției transmite mesaje de îngrijorare, menținându-se chiar probabilitatea ca zidurile vechiului teatru, astăzi aproape o ruină, să se prăbușească din cauza degradării. 
 
Redăm integral punctul de vedere al SC Victor Construct SA:  
 
"Contractul de lucrări având ca obiect “CONSOLIDAREA ȘI RESTAURAREA TEATRULUI <>” a fost încheiat între SC VICTOR CONSTRUCT SRL (în calitate de Antreprenor-executant) și Municipiul Botoșani (în calitate de Achizitor-beneficiar) la data de 15.07.2014.
 
Noi, SC VICTOR CONSTRUCT SRL ne-am îndeplinit obligațiile contractuale cu bună-credință, până la momentul în care autoritatea contractantă Municipiul Botoșani ne-a transmis decizia de suspendare a lucrărilor. Conform legislației în vigoare referitoare la achizițiile publice, noi suntem obligați la respectarea deciziilor autorității contractante. Culpa privind degradarea clădirii Teatrului “Mihai Eminescu” este imputabilă Municipiului Botoșani, întrucât în susținerea interesului pentru terminarea lucrării am trimis nenumărate adrese, atât înainte cât și ulterior suspendării lucrărilor, prin care am atras atenția asupra faptului că toată această neglijență poate duce la o posibilă prăbușire a monumentului istoric.
 
Deși firmei noastre nu îi pot fi imputate nici o culpă asupra degradării clădirii, noi, fiind obligați doar să așteptăm decizia de reîncepere a lucrărilor, adică să așteptăm până Municipiul Botoșani va avea fondurile necesare execuției lucrării,  din respect pentru cunoscutul monument istoric, am desfășurat o serie de demersuri, am apelat la toate instituțiile care pot avea un impact pozitiv în obținerea fondurilor necesare, motivate de faptul că Municipiul Botoșani a rămas în continuare indiferent solicitărilor noastre. Au fost trimise peste 75 de adrese oficiale Primăriei Botoșani, peste 42 de adrese către diferite instituții ale statului, peste 10 memorii către anumite instituții ale statului, au fost trimise memorii si semnale din partea noastră către toți parlamentarii din Botosani: Senator Doina Federovici, Senator Lucian Trufin, Senator Costel Șoptica, Deputat Tamara Ciofu, Deputat Mihaela Huncă, Deputat Marius Budăi, Deputat Răzvan Rotaru, Deputat Lupașcu Costel, Deputat Achiței Cristian, obiectivul a fost vizitat de către 2 miniștri PSD si 4 secretari de stat PSD în ultimele 12 luni, TOATE ACESTEA RĂMÂNÂND FĂRĂ NICI UN RĂSPUNS, autoritățile au sfidat și sfidează în continuare opinia publică CU TOATE CĂ au obligativitatea de a răspunde public referitor la ce se întâmplă cu această clădire - MONUMENT DE O VALOARE CULTURALĂ INESTIMABILĂ.
 
De 44 luni (!!!) așteptăm, cu tot efectivul nostru de susținere a unei clădiri, precum schele metalice, popi metalici, sprijiniri, să începem lucrările, susțineri care nu ne sunt decontate de către municipalitate, deși există demersuri în acest sens. Municipiul Botoșani este complet dezinteresat, deși, în calitate de constructor, am atras atenția asupra problemelor ce au apărut din cauza sistării lucrărilor.
 
Lucrările care s-au făcut în primele luni s-au degradat aproape în totalitate, și atragem atenția că în aceste condiții, costurile de reparație vor fi duble sau triple. Am insistat și subliniat în toate întrevederile cu autoritățile faptul că deja subsolul clădirii este plin de apă, igrasie, ciupercă, care macină și degradeaza într-un ritm alert toată clădirea. Starea de degradare constatată în prezent se datoreaza în mare parte factorilor de mediu (temperatură, umiditate, cicluri repetate de îngheț-dezgheț, agenți de poluare, microorganisme etc.), stare de degradare care se va accentua în perioada următoare.
 
Dragi botoșăneni, dorim să vă aducem la cunoștiință faptul că, în ciuda percepției generale că pentru orice lucrare nefinalizată este responsabil constructorul, în ceea ce privește reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, întreaga responsabilitate o poartă factorii de decizie care reprezintă Primăria Botoșani. Astfel, cu părere de rău, atenționăm public faptul că Monumentul Istoric Teatrul „Mihai Eminescu” este în continuă degradare, iar societatea noastră nu este responsabilă pentru aceasta. 
 
În final, dorim să-i asigurăm pe toți cei interesați că nu renunțăm la a solicita factorilor de decizie atât de la nivel local și central rezolvarea problemei, sprijinind orice inițiativă legală ce poate duce la consolidarea și restaurarea acestei clădiri atât de importante pentru întreaga comunitate".
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Alina Gorghiu, ministrul justiției:”Considerăm că astfel de persoane trebuie monitorizate mai atent de statul român.”

Luni, 4 Martie 2024
59

Parlamentul a votat marți înființarea registrului național al traficanților de droguri. Vor­bim despre o bază de date administrată de poliție care va conține numele tuturor româ...

Peste 400 de locuri de muncă vacante la AJOFM Botoșani

Luni, 4 Martie 2024
390

Ofertă generoasă de locuri de muncă în Botoșani, la începutul lunii martie 2024: 427 de locuri de muncă sunt puse la dispoziția botoșănenilor interesați.Pentru absolvenții de...

Dispozitive de măsurare a vitezei, amplasate în locuri vizibile, semafoare în zone cu risc de acidente: propuneri de modificare a legislației rutiere

Luni, 4 Martie 2024
133

Senatul a adoptat tacit, luni, 4 martie 2024, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care amplasarea radarelor pentru măsurarea vitez...