Nemulțumirea chiriașilor ANL, tot mai mare! Oamenii au venit la ședința de Consiliu Local

Nemulțumirea chiriașilor ANL, tot mai mare! Oamenii au venit la ședința de Consiliu Local

Mai mulți chiriași care locuiesc în blocurile construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), din municipiul Botoșani, au venit, marți, la ședința de Consiliu Local și au cerut aleșilor locali să retragă de pe ordinea de zi cele două proiecte de hotărâre ce vizează noile chirii pentru spațiile în care locuiesc.

Oamenii și-au angajat și un avocat, înaintând și o petiție, prin care și-au motivat solicitarea de retragere a celor două proiecte care vizează aprobarea cotei administrației publice locale, dar și revocarea Hotărârii de Consiliu Local, din luna ianuarie, prin care au fost majorate chiriile, dar care nu a primit viza de legalitate din partea juriștilor Instituției Prefectului, întrucât nu a avut loc în prealabil o consultare publică.



Chiriașii spun că societatea Locativa a început deja să încaseze retroactiv chiriile majorate, aplicabile de la data de 1 ianuarie, arătând că nu ar fi legal în condițiile în care pe ordinea de zi a ședinței de miercuri este un proiect de hotărâre de revocare a Hotărârii prin care s-au stabilit noile tarife.

"Am venit să rezolvam acestă problemă foarte mare. Mie mi se pare că nu este corect modul de calcul, nu este la vedere, sunt persoane care stau în același cartier și plătesc chiria diferită, când am dus actele doveditoare când s-a mărit chiria deja mi-a pus în fața lista cu tariful mărit. Nu înțelegem cum s-a calculat. Mi se pare absurd să iei chirie la fel în zone diferite ale orașului, mi se pare absurd să iei chirie diferită pentru aceleași suprafețe. Să caute altă modalitate de calcul, ne-am trezit cu chiria mărită de șapte ori. Eu am pus dosar pentru că nu aveam unde locui. Stau de nouă ani în locuința ANL, lucrez cu salariul minim pe economie nu am cum să îmi permit să îmi cumpăr altă locuință. Dacă ai 35 de ani și nu ai putut cumpăra... sunt eu vinovată să statul român nu poate crea locuri de muncă bine plătite? Țara asta nu este numai de bugetari, este și de oameni simpli", a spus una dintre chiriașele de la ANL-uri.

Primarul Catalin Flutur le-a explicat chiriasilor ca toate deciziile de majorare a chiriilor au fost luate in conformitate cu prevderile legale adoptate la nivel central.

"Avem o Hotarare de Guvern care stabileste cum sa calculam chiriile cu o singura variabila care ramanea la latitudinea Consiliului Local, intre 0 si 1%, care reprezinta cota autoritatii publice locale. Cota se aplica chiriasilor care au depasit 35 de ani, care nu mai intra in conditiile de baza ale chiriasilor din ANL, restul de transparenta decizionala este la nviel national. Chiria a fost stabilita prin Hotarare de Guvern si s-a facut respectand deciziile de transparenta. In urma unor discutii avute la Ministerul Dezvoltarii mi s-a spus ca se lucreaza la o modificare a Ordonantei, trebuia sa fie gata acum vreo trei joi, nu s-a intamplat asta, dar stiu ca se lucreaza. Noi vom fi obligati clar sa aplicam Hotarea de Guvern, as vrea sa propun Consiliului Local, daca tot avem cota inte  0 si 1% , sa mergem pana apare ordonanta cu o cota de 0%, pentru ca pe partea cealalta avem obligatia sa respectam HG, nu mai avem niciun motiv sa spunem ca am facut sau nu am facut bine", a spus primarul Catalin Flutur.

Chiriasii ANL au mai cerut municipalitatii sa urgenteze demersurile in vederea vanzarii locuintelor. Primarul a dat asigurari ca vor fi alocate fondurile pentru intocmirea cartilor funciare in cursul acestui an. 

 

Spune-ne opinia ta