Discuții aprinse în Consiliul Local pe marginea taxelor și impozitelor locale. Social-democrații au amendat majorarea propusă de primarul Cătălin Flutur!

Consilierii municipali dezbat joi, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind valoarea impozitelor și taxelor locale datorate de persoanele fizice și juridice bugetului local.

Discuții aprinse în Consiliul Local pe marginea taxelor și impozitelor locale. Social-democrații au amendat majorarea propusă de primarul Cătălin Flutur!

Propunerea Executivului Primăriei Botoșani este ca aceste biruri datorate de botoșăneni să fie majorate. Consilierii social-democrați au formulat un amendament la proiectul de hotărâre, viceprimarul Cosmin Andrei spunând că nu se justifică procentul de majorare propus de primar.

Cosmin Andrei a mai spus că, atata timp cat municipalitatea nu a reusit sa cheltuiasca banii pentru dezvoltare, atunci nu trebuie ceruti mai multi bani botosanenilor. Propunerea social-democratilor este ca taxele si impozitele locale sa creasca, in medie, cu 5% pe fiecare categorie.

"Vom depunde un amendament care reduce marirea propusa de dumneavoastra, o marire incadrata undeva la 18%, un calcul care, daca l-as fi facut eu, ar fi iesit mult mai mare. Propunerea este de a taia din aceasta majorare a dumneavoastra, motivat de faptul ca in acest moment avem foarte multi bani in buget, nu avem nicio justificare sa cerem botosanenilor mai multi bani, la dezvoltare suntem la 30% din ce am propus la inceputul anului, o suma foarte mica pentru municipiul Botosani. Banii din excendent, in 2016, i-a luat Guvernul, poate pe buna dreptate, rezultate nu prea sunt si nu sunt motive sa marim taxele botosanenilor", a spus viceprimarul Cosmin Andrei.

Primarul Catalin Flutur a explicat consilierilor municipali care sunt motivele care au stat la baza propunerii de a fi majorate taxele si impozitele locale cu un procent de aproape 20%.

"Nu ma asteptam sa intelegeti ceea ce ne-am propus. In momentul in care ati facut aceasta propunere prin amendament, ati facut si o socoteala cu ce inseamna venituri in plus sau in minus la buget, nu sa pocnim niste procente. Nu am vazut amendamentul, l-ati citit acum, dar cat ar insemna cresterea? Taxele si impozitele locale nu au mai fost crescute din anul 2013. Noi nu am mai crescut de atunci cand salariul minim pe economie era 750 de lei, in momentul de fata s-a dublat, nu spunem de 1.900 de lei, ca e cu taxele incluse. Mi se pare o crestere decenta, comparativ cu ceea ce se intampla cu cresterea salariilor. Am vazut bugetul, municipiul pierde 16 milioane de lei prin Legea bugetului de stat. Prin aceasta crestere voiam sa recuperam 6-7 milioane din aceasta suma", a spus primarul Catalin Flutur.

Edilul-șef a mai tinut sa precizeze ca banii pentru dezvoltare reprezinta o mica parte din buget, iar procentul de realizare este cu mult peste procentul national, "in conditiile in care un Guvern responsabil trebuia sa intervina si sa faca dezvoltare in tara asta".

"Nu vom putea functiona, am obligatia sa va spun acest lucru. Am facut o propunere absolut decenta si a adauga 20 si ceva de lei la un apartament cu doua camere, sau 40 de lei la un apartament cu 4 camere, daca s-au dublat salariile, nu cred ca pare o suma deosebita. Aveti o grija pentru cetateni, va multumim, dar cineva va raspunde la un moment dat si in niciun caz, ca deja stim povestea, sa isi rupa gatul Flutur, cetatenii din municipiul Botosani vor avea de suferit", a conchis Flutur.

Si consilierul local Cătălina Lupașu a avut o reacție dură la cele spuse de viceprimarul Cosmin Andrei. "Domnule viceprimar Cosmin Andrei, dumneavoastra aveti economii acasa, ati facut economii? Aceste economii le aruncati la cos pentru ca nu ati reusit sa investiti? Dovedeste gandirea ingusta de care dati dovada, cum puteti spune ca Guvernul pe buna dreptate a luat banii ca nu au fost cheltuiti? Aveti obligatia de a gandi strategic pentru ceea ce inseamna municipiul Botosani, astept sa va maturizati in ceea ce inseamna administratia publica locala, domnule Cosmin Andrei", a spus Cătălina Lupașcu.

Viceprimarul Cosmin Andrei a ținut sa ii raspunda primarului Catalin Flutur vizavi de calculele facute pentru propunerea din amendament, spunand ca "daca era dupa mine nu maream cu niciun leu taxele si impozitele, pentru ca ma descurcam. Nu este jusitifcat sa majoram taxele si impozitele locale".

 

Spune-ne opinia ta