Primarul a menţionat că excedentul este de 12 milioane de lei, şi nu 15, şi a menţionat că la finalul anului trecut nu au putut fi făcute o serie de plăţi.
“Ceea ce spuneţi dumneavoastră despre excedent votăm pentru că aşa spune legea. Ceea ce spuneţi dumneavoastră despre acest excedent care a ajuns nu la 15 milioane, ci la 12 milioane de lei, o să încerc să vă dau nişte explicaţii, cu toate că aţi mai întrebat şi ştiu că devine aşa o temă cumva, dumneavoastră spuneţi de analiză şi reflecţie, eu pot să o văd şi ca o temă de atac. Din cele 12 milioane de lei care înseamnă execedent eram pregătiţi să achităm 5,5 milioane de lei cum am plătit în fiecare an de la Revoluţie încoace, şi cei care sunt ordonatori principali, terţiari de credite ştiu prea bine că plăteam în ultimele zile din an. Trezoreria era deschisă până pe 31 decembrie, până la orele 14.00, pentru a putea face plăţi. Nu am avut posibilitatea să facem aceste plăţi. Am primit bani pentru locuinţe sociale în data de 23 seara şi nu aveam cum se le plătim decât pe 28 sau 29, aveam 76.000 de lei pentru PUG şi i-am dat înapoi pentru că nu mai aveam cum să îi plătim. Vă rog să mai scădeţi 1,8 milioane de lei economiile făcute din refinanţarea creditului care sunt banii noştri prin munca, efortul nostru şi cu votul dumneavoastră”, a spus primarul Cătălin Flutur.
Potrivit edilului, din cei 14,1 milioane de lei de la capitolul dezvoltare, municipiul Botoşani a cheltuit un procent ridicat în comparaţie cu alte oraşe din ţară.
“Probabil am bătut recordul la nivel naţional şi am cheltuit 7,9 milioane de lei până la urma urmei, depăşim 50%, în condiţiile în care statul român a cheltuit pentru dezvoltare doar vreo 25% din ce şi-a propus şi mulţi colegi din alte judeţe şi municipii sunt undeva la 37%, iar banii pe care nu am reuşit să îi cheltuim, cu câteva mici excepţii şi din vina noastră, dar sunt mici, erau acei bani alocaţi special pentru PNDL, pentru fonduri europene şi pentru proiectele naţionale. Şi mai sunt 500.000 de lei pe care ni i-am propus să îi cheltuim în condiţiile în care am fi preluat Cornişa. Dacă adunăm toate sumele veţi constata că de fapt excedentul nostru nu este nici pe departe atât de mare. Am vrut să dau câteva explicaţii şi nu a fost niciun an în care să se cheltuiască toţi banii. Există facturi emise în luna decembrie iar plăţile le facem în ianuarie, iar noi trebuia să avem bani pentru aceste facturi. La fondul de salarii ne-au rămas necheltuiţi doar 600.000 de lei la luna decembrie, salariile le plătim în ianuarie. O să mai discutăm şi ne vom pregăti foarte bine pentru şedinţa în care vom aproba bugetul municipiului pe anul 2018”, a conchis primarul.