Depozitul de la Stăuceni stârnește nemulțumiri: "Suntem puși în situația să cumpărăm gunoi sau să facem fabrică de gunoi"

Depozitul de la Stăuceni stârnește nemulțumiri: "Suntem puși în situația să cumpărăm gunoi sau să facem fabrică de gunoi"

Activitatea care se desfășoară la depozitul ecologic de deșeuri de la Stăuceni , deschis de jumătate de an, îl nemulțumește pe un consilier județean.

În cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean, de joi, Stelian Pleșca a criticat anumite clauze care sunt în contractul încheiat cu operatorul care administrează depozitul, respectiv firma Diasil, dar și faptul că depozitul nu funcționează la capacitatea maximă pentru care a fost construit.  Pleșca a criticat și activitatea Ecoproces.

"Un megapropiect început prin 2010, la acel moment municipiul Botoșani avea în jur de 106.000 gospodării. La momentul acesta la Taxe și Impozite mai sunt vreo 56.000.  Nu vom putea duce niciodată atât gunoi cât scrie în documentele semnate cu Diasil. Suntem puși în situația să cumpărăm gunoi de la Suceava sau să ne facem fabrică de gunoi pentru că niciodată nu vom putea duce 25 de tone de plastice. Din ce văd eu acolo nu se întâmplă nimic la groapa de gunoi de la Stăuceni. Materialele sunt duse exact ca la groapa de la municipiu și sunt răsturnate acolo, vorbim de stație de sortare...ADI Ecoproces mi se pare la momentul acesta face niște cheltuieli din partea Consiliului Județean pentru niște băieți care prin politică câștigă foarte mulți bani (...) Problema este că tot acolo stau camioanele și ruginesc mai e un pic și le trecem la casare. Credeți că nu o să întrebe nimeni de banii care stau și zac?", a spus consilierul județean.

O remarcă vizavi de nefolosirea tuturor utilajelor a fost făcută și de președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți.

"Într-adevăr ruginesc, stau acolo de câțiva ani, și atunci și pornirea lor va costa ceva bani", a precizat Macaleți.

Iulian Micu, director în cadrul Consiliului Județean, a ținut să precizeze că o problemă existentă la nivelul înregului județ, la ora această, este gradul prea mic de realizare a colectării selective. 

"Se lucrează de la data de la care s-a pus în funcțiune acest obiectiv, din septembrie 2016, se primesc deșeuri din tot județul, inclusiv municipiul Botoșani. Se primesc și se depun în celula 1 deșeuri în amestec, se face sortare la deșeuri numai că trist este că având în vedere că în sistemul local nu se practică selectare colectivă, deși trebuia din 2012, conform legii, se face selectare, operatorul Diasil selectează din deșeul din amestesc, se trec prin stația de sortare și se vând. Suntem în proces de negociere, de stabilire a cotelor financiare pentru județ și pentru Diasil din vânzarea și reciclarea deșeurilor. Acțiuni de a recicla deșeurile trebuie parcurse de operatorii de salubritate existenți", a explicat Iulian Micu.

 

 

Spune-ne opinia ta