Pe o rază de sute de metri în apropierea depozitului de deşeuri, câmpurile cultivate de țărani sunt acoperite aproape în totalitate de pungi, ambalaje din plastic sau chiar haine care au fost purtate de vânt după ce au fost depozitate pe rampă. Un teren proaspăt arat, aflat la doar câţiva metri de depozit, a fost practic acoperit de zeci de pungi.
Câţiva angajaţi ai depozitului au putut fi văzuţi miercuri după-amiază cum adunau în saci deşeurile din afara spaţiului de depozitare, dar nu culegeau de peste tot, ci doar de pe terenurile care erau arate sau pe care s-a cultivat. Munca acestora părea însă în zadar, pentru că vântul aducea întruna ambalaje.
Imaginea din apropierea depozitului ecologic este de-a dreptul dezolantă. Acolo unde pungile nu s-au oprit pe sol, au rămas agăţate de copăcei sau de tufişurile de pe câmp.
Localnicii care au terenuri în zonă sunt disperaţi. Şi pe bună dreptate! Între depozit şi proprietăţile acestora nu este decât un gard construit cu mult sub nivelul rampei unde se depozitează gunoaiele, gard care are rolul de a delimita proprietăţile, nicidecum de a împiedica împrăştierea anumitor deşeuri.
“Vedeţi şi dumneavoastră ce s-a făcut. Asta e lucrare? Nu pui tu o protecţie, nimic? Doar se ştia că peste tot în jur sunt terenuri agricole. Eu ce să fac acum? Eu din asta trăiesc, cultiv pământul. Nu e de ajuns că aduc gunoiul atât de aproape, dar să mă trezesc cu el şi unde eu îmi cultiv mâncarea? Şi sunt şi microbi. Chiar că e strigător la Cer! Trebuie să se facă neapărat ceva. Noi cu ce am greşit să suferim?”, a spus revoltat un cetăţean.
Inexistenţa unui gard de protecţie sau a unei liziere în jurul depozitului de la Victoria este o problemă cunoscută şi de şefii Consiliului Judeţean Botoșani.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, susţine că astfel de lucrări nu a fost prinse în proiect, dar cel care a făcut proiectarea ar fi trebuit să ia în calcul şi acest aspect.
“Trebuie făcut un gard pe taluzul de sus ca să oprească pe direcţia predominantă a vântului pungile şi hârtiile şi în timp să se facă un gard de protecţie, tip lizieră de jur împrejur ca să izoleze zona. Nu au fost trecute în proiect, dar probabil proiectantul ar fi trebuit să prindă aşa ceva. Am să rog pe cei de la tehnic, eventual vom discuta şi cu operatorul de la depozit, că nu ar costa nu ştiu cât, vom lua în vedere această chestiune să facem un gard acolo”, ne-a declarat Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean.
Administratorul depozitului de la Victoria recunoaște că problema este una delicată și spune că se caută o soluție.
"Am avut deja o discuție cu reprezentanții Consiliului Județean și o să avem săptămâna viitoare o nouă discuție și un plan de acțiune să vedem cum rezolvăm problema. Căutăm o soluție. Necazul cel mai mare este al meu că am vecini și este adevărat că e o problemă care trebuie rezolvată", a spus și Anton Curelariu, administratorul societăţii Diasil Service, care se ocupă de administrarea depozitului.
Până când toate acestea se vor întâmpla, oamenii nu pot decât să se roage ca vântul să nu bată prea tare şi să le transforme suprafeţele cultivate în gropi de gunoi. Ba mai mult, aceștia nici nu îndrăznesc să se gândească ce va fi la vară, când va fi foarte cald, un alt pericol pentru culturile lor fiind păsările care se adună în zonă, atrase de gunoaie.
Depozitul de deşeuri de la Stăuceni a fost şi ţinta unui control al comisarilor de mediu săptămâna trecută, fiind depistate o serie de nereguli privitoare la modul de respectare a autorizaţiei de mediu. A fost aplicată şi o amendă, dar deocamdată nu se ştie cuantumul sancţiunii, întrucât procedura nu a fost finalizată.
"Săptămâna trecută, o echipă de comisari s-a deplasat la obiectivul Centrul Integrat de Management al Deşeurilor din Stăuceni pentru a efectua un control planificat în vederea respectării condiţiilor stabilite prin autorizaţia integrată de mediu, a măsurilor care au fost impuse la controlul anterior precum şi în vederea respectării certificatului de mediu în vigoare. Nu s-a finalizat procedura de comunicare a sancţiunilor, astfel că nu pot să vă spun nimic despre cuantumul amenzii", spune Cristina Kashyap, comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
De administrarea depozitului de la Victoria- Stăuceni se ocupă asocierea Diasil Service SRL Suceava- Rossal SRL Roman, care au primit o afacere "la cheie", date fiind dotările deja existente în depozit.