Culegătorii de PET-uri şi cartoane, în atenţia autorităţilor botoşănene

Cât timp de la platformele de gunoi dispar în continuare cartoanele şi pet-urile de plastic, judeţul Botoşani nu va putea să-şi atingă ţinta de colectare selectivă. Astfel că autorităţile judeţene vor apela la instituţiile statului.

Culegătorii de PET-uri şi cartoane, în atenţia autorităţilor botoşănene

   Foto: arhiva Ştiri.Botoşani.Ro

Practica culegerii pet-urilor de plastic şi a cartoanelor de la platformele de deşeuri va trebui să dispară repede, pentru ca judeţul Botoşani să-şi poată onora angajamentele referitoare la colectarea selectivă. Or este cunoscut faptul că diverse persoane umblă de la platformă la platformă şi culeg tot ce poate fi valorificat.

Practica nu va mai continua prea mult timp, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Birta, pentru că instituţia va apela la ajutorul celorlalte instituţii pentru a o stopa.

"Noi trebuie să atingem niște ținte, până în 2020 trebuie să ajungem la 50% gunoi selectiv. Având în vedere că noi avem un proiect care cuprinde toate UAT-urile din județul Botoșani, tot ce înseamnă gunoi, selectiv, menajer, prins în proiectul sistemului integrat, atât timp cât o să persiste practica aceasta, noi o să sesizăm instituţiile statului. O să facem adrese către Agenția Mediului pentru a clarifica această situație. Legal, dacă din tomberoanele de gunoi se sustrag sticle de plastic sau cartoane, este furt. Nu știu prin ce metode REMAT-urile, centrele de colectare, intră în posesia deșeurilor selective, de la oamenii străzii și ale persoane care se ocupă cu colectarea și le duc pe nu știu câți bani probabil la centre. Ca să atingem țintele alea, gunoiul trebuie valorificat de către noi prin proiect. Eu nu spun că fură, ci că ne aduce un deserviciu. Noi investim în acţiunile de promovare a colectării selective. După ce populația selectează gunoiul, vin și îl iau alții. Noi o să cerem un punct de vedere autorităţilor statului", afirmă vicepreşedintele CJ.

Potrivit oficialului, colectarea selectivă va avea loc de la platforme, numai după ce se vor semna toate contractele şi toţi operatorii vor intra la treabă. Atunci se vor monta containere separate pentru plastic, metal, carton şi sticlă.

"Sunt şi acum, dar gunoiul se amestecă, e foarte corect, lumea nu respectă regulile. Nu ştiu pe câţi vedeţi cu trei- patru pungi de gunoi. Dar prin contractul de operare care a fost semnat de ADI Eco-Proces se specifică faptul că gunoiul va fi ridicat selectiv, pentru fiecare tip de gunoi, toate aceste lucruri sunt reglementate", susţine Dorin Birta.

În alte judeţe, colectarea selectivă se face de ani de zile. La Sibiu, de exemplu (foto), platformele sunt alcătuite din trei containere cu destinaţie de sticlă, hârtie şi cartorn, plastic şi metal, marcate vizibil, în care cetăţenii pun gunoiul selectat încă din casă. Alături este amenajat un spaţiu cu containere pentru deşeurile menajere.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...