Grupul de consilieri liberali, prin vocea lui Eugen Ţurcanu, a spus că nu va susţine creşterea cu procentul propus de Urban Serv.
“PNL nu este de acord cu majorarea propusă de Urban Serv, nu suntem de acord cu cei 35% cu cât vor să majoreze din simplul motiv că vorbim despre eficienţă, despre faptul că se poate face mult mai mult mecanizat această operaţiune şi să reducem costurile cu forţa de muncă deoarece la taxe şi impozite locale a fost un argument prin care dvs. aţi spus că eficienţa primează înaintea măririi de taxe. Recomandăm colegilor de acolo să caute resursele şi puterea de a face eficientă activitatea. Pentru a închiria o tarabă şi o boxă în Piaţa Mare sunt şapte oameni de la Urban Serv într-o comisie de licitaţie. Cam aşa merge toată treaba acolo, din păcate. Au pierdut găina cu ouăle de aur, respectiv administrarea rampei de gunoi de la Stăuceni, şi am ajuns într-o situaţie ingrată în care nu mai reuşim să susţinem mare parte din această activitate. Propunem o majorare a tarifului de 5%, suntem conştienţi că nu a mai avut loc de mult o creştere”, a spus Eugen Ţurcanu.
Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, a ţinut să puncteze că în cea mai mare parte străzile sunt ocupate cu maşini parcate, situaţie în care se mătură mecanizat doar o parte a acestora.
"Retuşarea se face manual, fiindcă mecanizat se trece cu maşina rapid, cealaltă este operaţiunea manuală, unde ponderea cu munca vie este în jur de 80% din cost", a spus Simion Drelciuc.
Viceprimarul Cosmin Andrei a intervenit şi a precizat că majorarea acestor tarife nu va face ca botoşănenii să plătească mai mulţi bani.
“Am fost nominalizat în comisia de negociere pentru aceste tarife. În urma discuţiilor cu Urban Serv am aprobat doar creşterile care se referă la cheltuielile cu munca vie, acolo unde s-au licitat nişte tarife în 2007 când salariul minim pe economie era de 800 de lei, astăzi este 1.900 de lei, de asemenea sunt o serie de influenţe în ceea ce privește cheltuielile cu carburanţii, dar cel mai important aspect care cred că trebuie subliniat este acela că cetăţenii nu vor plăti mai mult pentru serviciile de salubrizare, acestea fiind plătite din bugetul primăriei”, a spus viceprimarul.
Intervenţia sa i-a făcut pe liberali să dea replică şi să spună că bugetul primăriei tot din banii botoşănenilor este constituit.
Primarul Cătălin Flutur le-a reproşat consilierilor social-democraţi că nu sunt consecvenţi.
“Din păcate încercăm la un moment dat să amestecăm din nou merele cu perele şi să discutăm lucruri total diferite. Taxa de salubrizare este strict pentru gunoi, nu are nicio legătură cu salubrizarea municipiului. Îmi pare rău că nu avem o consecvenţă în vot şi nu păstrăm un principiu al simetriei. În momentul în care aduceam fix aceleaşi argumente în şedinţa în care am votat taxele şi impozitele din municipiul Botoşani, am mers fix pe aceleaşi argumente cu salariul minim pe economie şi am spus să creştem taxele şi impozitele să putem face faţă cheltuielilor din acest an. Dumneavoastră aţi aprobat o creştere a taxelor şi impozitelor locale cu 5% şi înseamnă o influenţă de 1,6 milioane de lei la bugetul consolidat al primăriei pentru toate activităţile care se desfăşoară în acest oraş. Această creştere de 35% doar pentru partea de salubrizare înseamnă 2,5 milioane de lei. Creşterea taxelor şi impozitelor locale nu ne acoperă nici măcar creşterea măturatului străzilor”, a spus Flutur.
Viceprimarul Cosmin Andrei a spus că nu pot fi comparate cele două situaţii.
“Am fost puşi în situaţia de a aproba o majorare a taxelor şi impozitelor locale când aveam în conturile primăriei 15 milioane de lei. Vă dau un exemplu, cu angajaţii de la Cornişa pierdem foarte mulţi bani şi discutăm despre eficienţă. Urban Serv nu are 15 milioane de lei în cont şi vine cu această solicitare, operaţiunea de salubrizare este calculată foarte clar, nu că realizează profit”, a conchis Andrei.
După minute în şir de discuţii în contradictoriu, nu a fost votată nici majorarea de 35% propusă de Urban Serv, nici cea de 5% propusă de liberali, proiectul de hotărâre fiind respins.