Butoi cu pulbere la Nova Apaserv! Angajații au declanșat conflictul de muncă!

Butoi cu pulbere la Nova Apaserv! Angajații au declanșat conflictul de muncă!
Salariații de la societatea Nova Apaserv sunt la un pas de a intra în grevă, fiind nemulțumiți de nivelul salariilor și de faptul că la renegocierea noului contract colectiv de muncă de la nivelul unității șefii nu au fost de acord cu propunerile transmise prin intermediul reprezentanților sindicatului.

La nivelul operatorului de apă au fost sistate toate negocierile, iar sindicaliștii au declanșat conflictul de muncă, potrivit lui Cristian Sadovei, liderul sindical.

Angajații de la Nova Apaserv solicită ca prima de vacanță să fie transformată în tichete de masă, care să fie luate pe tot parcursul anului. Cristian Sadovei susține că bugetul de venituri și cheluieli al operatorului de apă nu ar fi afectat, creșterea fiind nesemnificativă, de aproximativ 20 de lei pentru fiecare salariat, pe lună.

 “Nemulțumirea vine din urmă, din ultimii trei-patru ani când le-au scăzut salariile angajaților, în contrapondere crescând salariile anumitor factori de conducere din cadrul societății, inclusiv a membrilor Consiliului de Administrație. Salariații m-au împuternicit alături de alți colegi să negociez un contract dar orice creștere pe care noi am solicitat-o și a fost o creștere de bun simț, de aproximativ 20 de lei pe salariat, pe lună, pentru cei 530 de salariați, a fost respinsă. Nu am avut înțelegere, deși am arătat și partea bugetară de unde ar putea să vină acei bani fără să crească bugetul de venituri și cheltuieli al societății dar au spus nu. Am declanșat conflictul de muncă, l-am înregistrat la ITM", a declarat Cristian Sadovei.

În cursul zilei de marți va avea loc o conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar dacă nu se va ajunge la un consens va fi declanșată greva de avertisment, apoi greva pe termen nelimitat.

Sindicaliștii de la Nova Apaserv au depus un document și la Consiliul Județean prin care informează despre nemulțumirile salariaților.

“Probabil la Consiliul Județean nu știu realitatea din teren, care este că salariul net la această societate este de 1.600 de lei, dar să nu uităm că se calculează alături de celelalte salarii mari, pe principiul că dacă eu mănânc patru pâini tu nu mănânci niciuna, în medie amândoi mâncăm două pâini. Angajații au semnat deja că sunt de acord cu greva în cazul în care nu vom ajunge la nicio conciliere se va produce o grevă de avertisment, apoi întreruperea activității, cu satisfacerea a 30% din activitate așa cum ne obligă legea. S-au solicitat tichete de masă renunțând la acea primă de vacanță pe care ei deja o aveau în contract. Renunțau la prima de vacanță iar unitatea trebuia să vină cu o cotă parte ca să poată lua tichete de masa, tichete pe care nu le-au luat niciodată. Impactul pe buget ar fi zero, nu ar fi nicio creștere pe partea asta", a mai precizat liderul sindical.

Pe de altă parte, directorul societății Nova Apaserv, Gabriel Cârlan, susține că pentru anul în curs nu ar exista cadru legal pentru a se acorda tichete de masă, acest lucru fiind posibil abia de la anul.  

“Nu e vorba de un efort bugetar, e vorba de legalitatea sumelor. Jumătate de an am mers într-un fel, și schimbăm și jumătate de an mergem în alt fel? Se poate lua de la anul, din ianuarie. Bonurile de masă sunt impozitate numai cu 16%, prima de vacanță atrage toate cotele, ar trebui ca valoarea bonurilor de masă să fie mai mare. În loc de 500 de lei primă de vacanță, ar trebui să le dau bonuri de vreo 600 de lei, pentru că nu mai dau cote la stat. Dar salariații care au avut concedii până acum au luat 500, la restul le dau bonuri de 600 de lei? Să nu discutăm de grevă deocamdată, mai sunt etape, cu discuții, conciliere", a declarat directorul Nova Apaserv, Gabriel Cârlan.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Joaca unui copil de 6 ani: Tone de furaje făcute scrum în curtea bunicilor! (Foto)

astăzi, 07:19
33

S-a întâmplat seara trecută, în localitatea Cristești. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor. La fața locului au ajuns,...

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
209

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
462

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...