Frustrările medicilor de familie botoşăneni dau în clocot! Petiţie depusă la Casa de Asigurări

Frustrările medicilor de familie botoşăneni dau în clocot! Petiţie depusă la Casa de Asigurări

 foto Jurnalul  

"Nu este posibil să ţii pacienţii în cabinet sau la uşă pentru că cei de la Casă nu au fost capabili să estimeze corect încărcarea sistemului. Să veniţi vinerea la cabinete să vedeţi ce haos este pentru că, de regulă, de vineri sistemul intră în mentenanţă şi până luni nu ai ce face, plângi lângă card"

Opt motive de protest şi cinci revendicări: asta cuprinde petiţia înaintată de Patronatul Medicilor de Familie Botoşani conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, dar depusă şi la Casa Naţională. Petiţia se doreşte a fi un semnal de alarmă tras asupra problemelor din medicina primară, mai ales după introducerea obligativităţii folosirii cardului de sănătate şi problemele ce decurg din această obligaţie.

Petiţia la care au aderat majoritatea medicilor de familie botoşăneni arată că "astăzi, practicarea medicinei de familie a ajuns un demers dificil, complicat, greoi și care nu mai respectă niciunul dintre principiile exercitării unei profesii liberale". Potrivit petiţionarilor, reprezentaţi de medicii Carmen Haidarli şi Romică Coşovanu, cele mai grave probleme cu care se confruntă medicii de familie sunt îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale din cauza deficienţelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a sistemului Cardului de sănătate, dar şi finanţarea deficitară a sistemului medical românesc și implicit a asistenţei medicale primare.

Neplata conform contractului a serviciilor medicale precum şi imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale SIUI sunt alte două motive ce provoacă nemulţumirile medicilor de familie. Aceştia atrag atenţia şi asupra impunerii unui contract înjositor, "care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, în condiţiile în care majoritatea cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale".

Solicitările medicilor de familie

Ca atare, medicii de familie botoşăneni solicită, printre altele, creşterea procentului din PIB alocat sănătății la minimum 6% și creșterea alocării procentului alocat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate la 12% pentru Asistenţa Medicinei Primare. De asemenea, medicii cer retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017, prorogarea lui în forma actuală şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi, bazat pe respect, demnitate, comunicare între părți.

Un medic de familie botoşănean îşi exprimă însă reticenţa faţă de un succes al acestei petiţii în faţa conducerii CNAS.

"Mă tem că nu se va rezolva nimic, iar valoarea contractului pe anul ăsta va fi egală sau chiar mai mică decât anul trecut. Poate nu ştiţi, dar noi nu avem posibilitatea de a negocia contractele de prestări servicii medicale, pentru că ele vin de la Bucureşti şi nu se schimbă o virgulă. Mai mult, în contract sunt două pagini de drepturi şi 20 de pagini cu sancţiuni. Dacă te gândeşti la pacienţii de acasă, că ei nu au nicio vină, semnezi aşa cum e şi gata, îţi înghiţi vorbele. Sunt cu totul de acord cu conţinutul petiţiei şi cred că cea mai mare problemă este funcţionarea sistemului ce susţine cardul de sănătate. Nu este posibil să ţii pacienţii în cabinet sau la uşă pentru că cei de la Casă nu au fost capabili să estimeze corect încărcarea sistemului", declară medicul de familie.

Potrivit acestuia, de fiecare dată când se recomandă înregistrarea consultaţiilor şi a trimiterilor sau reţetelor în sistem offline, se recomandă de fapt ca medicul să piardă bani.

"Acele reţete nu sunt validate şi ne sunt imputate nouă! Să veniţi vinerea la cabinete să vedeţi ce haos este pentru că, de regulă, de vineri sistemul intră în mentenanţă şi până luni nu ai ce face, plângi lângă card", explică medicul.

Deficienţe în sistem neasumate de autorităţi

Medicii de familie mai susţin că nu se poate elibera o rețetă compensată unui salariat care, deși are plata taxelor la zi, nu are datele introduse în sistem, figurând drept neasigurat, în condiţiile în care din momentul efectuării plății de către angajator și până ce acesta figurează asigurat in SIUI trec aproximativ două luni.

Mai mult, SIUI continuă să înregistreze cu mare întârziere, de aproximativ două luni, nou-născuții, astfel încât timp de două luni ei nu apar înscriși în sistemul informatic și nu pot beneficia de gratuitatea serviciilor medicale. Nu s-a acceptat înscrierea automată a acestora în SIUI odată cu preluarea imediat după naștere a micilor pacienți la medicii de familie, imediat ce aceștia beneficiază de CNP eliberat de Evidența populației, deși beneficiază automat de gratuitate a serviciilor medicale.

Protestatarii din sănătate spun că peste 12 mii de medici din întreaga ţară sunt în grevă japoneză iar dacă nu vor fi ascultaţi, vor ajunge şi la greva generală luna viitoare.

Citiţi şi:
Medicii de familie din județ au răbufnit! "Am ajuns la DISPERARE. Se moare cu zile din cauza birocrației din sistem!" 

 

Spune-ne opinia ta