Revolta poştaşilor botoşăneni! Cer salarii mai mari, protecţie şi deblocarea posturilor vacante! FOTO- VIDEO

Revolta poştaşilor botoşăneni! Cer salarii mai mari, protecţie şi deblocarea posturilor vacante! FOTO- VIDEO
Cei peste 400 de lucrători botoşăneni din Compania Naţională Poşta Română cer respectarea legilor şi protecţie din partea statului, trăgând un semnal de alarmă asupra condiţiilor în care muncesc şi a salariilor.

Constantin Ispir, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România- filiala Botoşani, susţine că sindicaliştii au pregătit o listă de revendicări, prin care cer majorări salariale, protecţia salariaţilor defavorizaţi prin reluarea, de către Companie, a contribuţiei anuale pentru pilonul 3 de pensii, deblocarea posturilor vacante.

"Acordarea concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali, aceasta este cea mai importantă revendicare pentru noi pentru că aceşti salariaţi, agenţii poştali, care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, începând cu anul 2012 nu au mai beneficiat de concediu de odihnă. Şi asta nu din cauza conducerii Companiei Naţionale, ci din cauza faptului că nu există cadrul legal, în Codul Muncii, pentru ca aceşti salariaţi să beneficieze de concediu de odihnă.
În acest sens, am solicitat Prefecturii convocarea în şedinţă a Comisiei de Dialog Social pentru a ne sprijini şi a interveni la Guvernul României, la parlamentarii botoşăneni, să ne susţină pentru a se completa Codul Muncii, articolul 83, cu posibilitatea ca ag poştali, care sunt funcţie unică în cadrul Companiei, să îşi ia concediu. Într-o comună nu există mai mulţi agenţi poştali, este o funcţie unică, iar posibilitatea ar fi de a se completa acest articol cu angajarea pe perioadă determinată a unui membru din familie pentru acordarea concediu lui de odihnă acestui salariat. Pentru că, potrivit regulamentelor noastre interne, în momentul în care un agent poştal este angajat, i se pune în vedere să asigure un spaţiu pe care să-l pună la dispoziţia Companiei şi implicit a clienţilor cu care are contact zilnic"
, explică liderul sindical.

De asemenea, lucrătorii poştali care lucrează în program de noapte sau cei care cară genţile pe ger sau pe caniculă ar trebui să fie incluşi în grupa de condiţii speciale de muncă.

"O altă problemă- politica de personal. Am solicitat deblocarea şi ocuparea imediată a posturilor vacante de normare. Cam o dată la doi ani sau chiar în fiecare an se efectuează normarea personalului. Odată cu normarea se stabileşte un procent de 11% pentru acordarea concediilor de odihnă, medicale, procent care nu mai este în concordanţă cu cerinţele actuale. În momentul de faţă, maximum concediului de odihnă este de 30 de zile, minimum este de 21 de zile. Deci la o medie de 25 de zile de concediu pe salariat, am solicita să se schimbe acest procent folosit pentru stabilirea numărului de salariaţi necesari pentru înlocuirea celor aflaţi în concedii", susţine Constantin Ispir.

Dacă revendicările poştaşilor nu îşi vor găsi un răspuns, se va ajunge la pichetări şi mitinguri, dar în afara perioadelor în care botoşănenii aşteaptă pensii sau alte beneficiii. În cadrul Oficiului Judeţean de Poştă lucrează 427 de salariaţi, din care 82 sunt agenţi poştali iar 166 sunt factori poştali. Salariul mediu în companie este de 1.200- 1.120 de lei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

astăzi, 09:17
2

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a ...

Misiune contracronometru, în această dimineață: Bărbat scos din fântână, soția a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 08:23
444

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu...

Comorile Botoșaniului: Bisericuța veche de aproape trei secole în care creștinii își unesc și astăzi destinele! (Foto)

astăzi, 07:57
138

Aici, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, în micuța bisericuță de lemn pășea Regele Mihai al României.Bisericuța de lemn din Brăești este de o frumusețe cuceritoa...