Comorile Botoșaniului: Bisericuța veche de aproape trei secole în care creștinii își unesc și astăzi destinele! (Foto)

Aici, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, în micuța bisericuță de lemn pășea Regele Mihai al României.

Bisericuța de lemn din Brăești este de o frumusețe cuceritoare. Construită în anul 1745 și ctitorită de Miron Gorovei, o construcție cu pronaos, naos și altar cu pridvor adăugat, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” este situată la 19 kilometri de Botoșani și la 11 de Dorohoi, pe drumul ce face legătura dintre cele două orașe.



Edificiul se află pe Lista monumentelor istorice, BT-II-m-01949. De dimensiuni mici, biserica este construită pe o temelie de piatră de râu, peste care s-au fixat tălpi din bârne groase, continuate din bârne dispuse orizontal din bârne de stejar prinse în clești, fără turlă, având turnul clopotniței deasupra intrării, pe latura sudică.

Din inscripția de deasupra intrării în pronaos aflăm că biserica a fost reparată în anul 1880, prin contribuția familiei Spirescu, în timp ce zugravul Herghici a realizat pictura. Este adevărat că astăzi nu mai există urme de pictură în bisericuță. Preocuparea comunității pentru lăcașul de cult din lemn a fost una constantă, dovadă fiind următoarele lucrări de reparații, care au avut loc în 1892, 1968-1972, dar și în 2009, la acoperiș.

În anul 2017, bisericuța a fost împodobită cu o clopotniță nouă, au fost turnate alei noi.

Dacă unele aspecte au fost înlocuite în timp (șindrila acoperișului, de pildă), catapeteasma a rămas până astăzi cea originală, din lemn de tei.

”Locul unde omul se întâlnește cu Dumnezeu!”

”Ceea ce ne impresionează pe noi este că boierii de altădată aveau preocupări material-spirituale. Și aceste lucrări frumoase dăinuiesc sute de ani. Vedem și în istoria omenirii. Palatele regilor s-au degradat, au dispărut, mai sunt o ruină de praf prin muzeele lumii, pe când bisericile închinate lui Dumnezeu dăinuiesc veșnic”, spune părintele Gabriel Teodor Biță.

Potrivit specialiștilor, Biserica din Brăești păstrează tipicul bisericilor de lemn din zona Botoșanilor. Astfel, pe lângă dimensiuni mici, cu absida altarului pentagonală, biserica este construită din bârne de stejar prinse în clești, fără turlă, având turnul clopotniței deasupra intrării, pe latura sudică.




Deasupra intrării în pridvor se află inscripția-pisanie originară. Turnul clopotniță este o variantă mai simplificată a pridvorului: 4 stâlpi cu o sculptură mai simplă (față de cei 8 ai pridvorului), precum și motivul acoladei în partea superioară.

Despre Bisericuța din Brăești, părintele Gabriel Teodor Biță spune că este ”bijuteria” localității, ”locul unde omul se întâlnește cu Dumnezeu, locul unde omul vorbește cu Dumnezeu, unde se roagă, pentru că rugăciunea este vorbirea omului cu Dumnezeu”.  

Curtea generoasă este îmbrăcată într-un verde curat, odihnitor, cu copaci bătrâni care veghează parcă asupra arborilor tineri, jucăuși în lumina soarelui de amiază.

Aici își unesc tinerii destinele

Localnicii care, în fiecare duminică, urcă spre biserica de zid din sat, manifestă o dragoste aparte pentru bisericuța de lemn. Pe care nu vor cu niciun chip să o privească de departe sau să intre în ea ”ca la muzeu”. De aceea, în sărbătorile mari de peste an, de multe ori și la evenimente importante ale comunității, ușa bisericuței se deschide și creștinii asistă cu smerită bucurie la slujbe.

Apoi, nu uită că aici, în bisericuța lor mică, în urmă cu un sfert de secol a intrat Regele Mihai I al României.

Mai ales în sărbătorile închinate Maicii Domnului vin aici creștinii. Tot aici sunt oficiate cununiile și unele botezuri.

”De multe ori văd venind la biserică oamenii cu fețe triste, întunecate, sub povara greutăților vieții. Dar când ies de la slujbă văd că fețele lor sunt luminate, ochii le străulesc de bucurie, de speranță”, spune părintele Gabriel Teodor Biță.












 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele 433 de secții de votare din județul Botoșani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (329)

astăzi, 07:20

Am în faţă primul volum (cel de debut editorial) al singurei epigramiste din Bucovina, Cătălina Orşivschi: "PETE DE RUGINĂ" (Editura "Rocad Center", Iaşi, 2011: prefa...

Calendar ortodox, 24 noiembrie: Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Petru, Episcopul Alexandriei

astăzi, 07:00

Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea Episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de la Roma apr...