În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică, pentru a participa la slujbă, sărbătorind Învierea Domnului, apoi vizitează cimitirele, pentru a aprinde lumânări celor decedați și pentru a împărți produse tradiționale, precum ouă roșii, pască și cozonac.
Este o zi foarte importantă pentru creștini, închinată Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a Înviat din morți pentru a salva neamul omenesc. Ne amintim despre descoperirea Mântuitorului făcută celor doi călători care mergeau spre Emaus, la binecuvântarea şi frângerea pâinii şi despre faptul că Mântuitorul este înaintea noastră la toate sfintele slujbe ale Bisericii.
În această zi se sfărâmă Sfântul Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfanțului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămână Patimilor, potrivit crestinortodox.ro.
Arătarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim
În fiecare an, pe data de 7 mai, ne amintim de una dintre cele mai mari minuni menționate în scrierile bisericești. Arătarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim a avut loc în dimineața zilei de 7 mai 351, în timpul împăratului Constanțiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare.
Crucea era atât de mare și luminoasa, încât s-a întins de la Golgota și până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aproape 9 km. Se spune că semnul crucii strălucea mai tare decât soarele și a rămas pe cer timp de 7 zile.
Datorită acestei minuni, foarte mulți păgâni au început să creadă în Hristos și au adoptat creștinismul.
„Atât de extraordinar a fost fenomenul încât a generat teamă pretutindeni.
Bărbați, femei și copii și-au părăsit casele, piețele sau locurile de muncă și au alergat la Biserică unde împreună au cântat imne lui Hristos și de bunăvoie și-au mărturisit credința în Dumnezeu.
Vești ale evenimentului au tulburat întregul imperiu și asta foarte repede pentru că, după cum este obiceiul, erau la Ierusalim călători din toată lumea pentru rugăciune și pentru vizitarea locurilor de care erau interesați. Aceștia au văzut semnul și l-au spus prietenilor acasă”, a descris istoricul Socrate Scolasticul, minunea, conform pravila.ro.