Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

Cel puţin 3.000 de angajaţi din 40 de companii au rămas fără loc de muncă în urma concedierilor colective din primul trimestru din acest an.

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

   Foto: Profimedia

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a instalat în piaţă şi afectează angajaţi din fabrici, din construcţii, dar şi din comerţ.

Cel puţin 3.000 de salariaţi din diverse industrii şi-au pierdut locul de muncă în urma deciziilor de concedieri colective luate de angajatori în primele trei luni ale anului, arată analiza ZF.

ITM-urile judeţene nu oferă date privind numele companiilor, dar indică numărul de angajaţi afectaţi şi sectoarele de unde vin concedierile colective. Cele mai „lovite“ industrii, din care sute de angajaţi au plecat în primele luni din 2024 sunt industria textilă şi industria de îmbrăcăminte.

Peste 500 de angajaţi care lucrau în aceste două industrii au rămas fără loc de muncă în perioada ianuarie-martie 2024, potrivit unor date transmise către ZF de Inspectoratul Teritorial de Muncă aferent fiecărui judeţ. Cei peste 500 de angajaţi din industria textilă şi de îmbrăcăminte care şi-au pierdut locurile de muncă lucrau în firme din judeţele Olt, Vâlcea, Bacău, Sibiu, Dolj, Prahova, Vrancea şi Botoşani.

În urmă cu 15 ani, în aceste industrii lucrau mai bine de 300.000 de salariaţi, în timp ce astăzi mai sunt de aproape trei ori mai puţini.

La finalul lunii martie, în cadrul unei conferinţe organizate de ZF, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, spunea că nu ne aflăm încă în zona în care să vorbim despre concedieri colective. „Am înţeles că ar exista îngrijorări dintr-o zonă a pieţei cum că există riscul să ne trezim în faţa unor concedieri. Am vorbit chiar săptămâna trecută cu toţi directorii de AJOFM-uri din ţară, nu ne aflăm încă în acea zonă, dar le-am rugat să fie foarte atente, să monitorizeze situaţia punctual“, spunea atunci Vasilcoiu.

Bogdan Badea, CEO al eJobs, spunea recent pentru ZF că există în România acest fenomen al concedierilor silenţioase, în care nu vedem atâta PR ca la Google sau Facebook când se fac concedieri, dar asta nu înseamnă că ele nu se întâmplă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
70

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
89

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
133

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...