Voi ce parere aveti? Medicii ar trebui sa aiba voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacienti?

Voi ce parere aveti? Medicii ar trebui sa aiba voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacienti?
Medicii angajati in sistemul public de sanatate nu pot sa primeasca plati suplimentare sau donatii acordate de pacienti, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), desi Legea drepturilor pacientilor prevede ca acest lucru este permis.

Conform Deciziei ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015, medicii din spitalele de stat nu pot sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacienti, acest lucru fiind interzis de legea penala.

"In masura in care prin Decizia ICCJ nr. 26 din data de 3 decembrie 2014 (...) s-a statuat ca «medicul (angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate) are calitatea de functionar public (...)», se deduce consecinta juridica ca medicul care are calitatea de functionar public (angajat al unei unitati spitalicesti din sistemul public de sanatate) nu poate primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti (...)", scrie in decizia curtii, citată de Avocatnet.ro.

Chiar daca Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 permite acordarea platilor suplimentare sau donatiilor, judecatorii au tinut sa sublinieze ca, avand calitatea de functionari publici (in sensul legii penale), medicilor nu le este permis sa primeasca "atentii".

Decizia ICCJ este obligatorie pentru toate instantele de la momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Argumente PRO:

1. Pacientii au dreptul la recunostinta, potrivit Legii nr. 46/2003, fiindu-le permis sa ofere -- angajatilor sau unitatii in care au primit ingrijiri -- plati suplimentare sau donatii. In plus, Codul penal include o cauza justificativa ce se poate aplica medicilor intr-o astfel de situatie. Atat timp cat este respectata legea, pacientii ar trebui sa poata sa ofere plati suplimentare sau donatii fara a crea probleme medicilor.

2. Pacientii care sunt recunoscatori pentru serviciile de care au avut parte intr-un spital ar trebui sa poata sa-si exprime recunostinta direct fata de persoanele care le-au ingrijit. Daca pacientii sunt nevoiti sa acorde aceste "atentii" unitatii medicale, acestia ar putea sa nu mai fie la fel de doritori sa-si exprime recunostinta.

Argumente CONTRA:
1. Medicii angajati in spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale, potrivit Deciziei ICCJ nr. 26/2014. De aceea, acestora le este interzis prin lege sa primeasca bani sau alte foloase ce nu li se cuvin. Practic, Legea drepturilor pacientului nu dezincrimineaza luarea de mita, astfel ca medicilor nu trebuie sa li se permita sa accepte "atentii" de la pacienti.

2. Din moment ce medicii din sistemul public de sanatate au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale, a le permite acestora sa accepte plati suplimentare sau donatii din partea pacientilor ar fi echivalenta cu incalcarea principiului egalitatii in fata legii. Astfel, s-ar crea o discriminare fata de celelalte categorii de functionari publici care nu pot sa primeasca "atentii" si s-ar acoperi o infractiune.

Voi ce parere aveti?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
15

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
35

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
138

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...