Dezvaluiri despre reorganizarea Garzii Financiare!

Dezvaluiri despre reorganizarea Garzii Financiare!
Garda Financiara a fost desfiintata anul trecut, atributiile fiind transferate unei noi structuri numite Directia Antifrauda. Desi personalul trebuia preluat integral, au fost organizate concursuri pe care multi nu le-au trecut, desi obtinusera note mari la probele scrise. Inclusiv comisari care au instrumentat dosare cu rezonanta.

Astfel, Marius But, comisarul care a facut expertiza in cadrul dosarului "Transformatorul" al fostului ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, sau in dosarul Copos-Loteria, a fost concediat din cadrul noilor structuri Antifrauda.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, el a relatat ca Directia Antifrauda se ocupa cu sanctionarea buticarilor, marea evaziune fiscala fiind lasata in pace, ca tinta de incasari prestabilita duce la sanctionarea cu orice pret a firmelor, in itmp ce fostii comisari ai Garzii Financiare erau socotiti "neprietenosi" de catre mediul de afaceri.

Mai mult, el a aratat cum ministrul de Finante Daniel Chitoiu a afirmat ironic la o sedinta: "Garda Financiara e aici? Nu pentru mult timp!".

Comisarul clujean respinge, insa, ideea ca exista vreo razbunare a celor anchetati de el sau de colegii sai de-a lungul timpului.

Ce cazuri interesante ati avut in lucru?

Nu vreau sa zic, dar au fost foarte multe si interesante, mult mai complexe decat cele care au aparut deja in presa. Au fost grozav de multe. Nu pot sa zic ca e vorba de mine, ci e o umilinta care a fost aplicata aproape tuturor comisarilor din Garda Financiara, nu numai mie persoanl. Parerea mea e insa ca niciunul dintre cei nominalizati (Fenechiu si Copos - n.red.) nu are nicio legatura cu ce ni s-a intamplat.

Care a fost, in perspectiva dumneavoastra, nemultumirea de sistem care a dus la desfiintarea si reorganizarea Garzii Financiare? De ce a trebuit ea reorganizata, desfiintata?

Cred ca se putea intari corpul de control al Finantelor sau al ANAF-ului pe scheletul Garzii Financiare, pentru ca, intr-adevar, in unele judete, oamenii erau putini, cu doar trei echipe de control pe tot judetul. Eu chiar nu am inteles rostul acestei desfiintari.

Personalul vechi a trebuit sa dea concursuri pentru a intra in noile structuri antifrauda. Cum au fost aceste concursuri? De ce cei care au luat note mari la scris au picat la oral?

Au fost originale. Eu nu-mi explic chestia asta. Dupa concurs insa am fost intrebat "de ce nu am vorbit cu cineva?". Nu am avut cu cine si nici nu as fi vorbit.

Cum e posibil ca cineva sa se pregateasca bine la scris si apoi sa nu poata sa redea verbal?

Nu au avut nicio legatura. Vreau sa va spun ca testarea la scris a fost la nivel mediu. Comisarii care au activat in Garda Financiara nu ar fi trebuit si cred ca nu au avut niciunul probleme la examenul scris.

Cum a decurs interviul?

In mod normal, ca orice interviu. Nu a fost absolut nimic deosebit. Mai deosebit a fost rezultatul. Si mai deosebit a fost faptul ca, desi initial se pusese problema sa se mearga pe punctaj, in forma finala a ajuns sa se scoata punctajul de la interviu, si sa se mearga doar pe calificativele "admis/respins". A fost ceva original, incepand de la depunerea dosarelor.

Au fost infiintate Directii Judetene Antifrauda, iar fiecare directie avea zece servicii. Fiecare candidat trebuia sa opteze pentru un serviciu oarecare, in conditiile in care stiai ca e numai Serviciul 1, Serviciul 2 sau 10, fara sa spuna nimeni si fara sa apara pe nicaieri cu ce se va ocupa fiecare serviciu, pe domenii de activitate. Acum imi dau insa seama ca nu avea nici un rost, pentru ca toate controalele care se fac acum se fac numai in piete si la micile magazine.

Cum va explicati ca au fost admisi foarte multi debutanti si asistenti, iar comisarii cu experienta au picat?

Categoria profesionala de asistenti sau debutanti e data de vechimea in profesiile respective. Singura explicatie logica pe care o am ar fi legata de economiile la fondul de salarii.

Cum arata activitatea noilor structuri Antifrauda?

Grozav de mari informatii nu am. Din cate am vazut, chiar daca au inceput mai tarziu, lucreaza. Am vazut in presa ca au target. In opinia mea, e destul de greu sa isi faca targetul respectiv. Mai ales cand e vorba de sume incasate, niciun organ de control nu are cum sa influenteze incasarea unor sume.

Asta nu presupune sa gasesti vinovati cu orice pret?

Aveti dreptate. E pentru prima oara de cand am lucrat in sistem sa existe target la incasari. Ca mai veneau niste sarcini de la Finante, sa mai ajutam si noi la impulsionarea colectarii de la unii debitori, se mai intampla, mai ales in cazul celor care nu mai puteau fi executati silit sau nu-i mai gasea nimeni.

Am primit informatii de la colegii mei ca micii comercianti care sunt gasiti cu sume mici, de 10-15 lei in casa, sunt amendati si cu 8.000 de lei. Inca de la inceputul anului 2013, au fost articole in presa ca Garda Financiara nu se ocupa de evaziunea fiscala, ci doar de buticari. Va spun ca acei colegi care se vor ocupa de evaziunea fiscala si au luat examenul pe care l-am dat si eu nu au inceput inca activitateta.

Ati avut vreo motivare clara de la ministrul de Finante Daniel Chitoiu, pentru aceasta masura?

Domnul Chitoiu, de cand a fost numit la conducerea ANAF-ului, mi-au spus colegii care au fost convocati la prima sedinta, a intrebat: "Garda Financiara este aicea?". Colegii au zis: "Da". Iar el a spus: "Nu pentru mult timp". Dar tentative de desfiintare au mai avut si altii, nu numai domnul Chitoiu.

Functioneaza mai bine noua structura fara comisarii cu experienta?

Directia de combatere a fraudelor, care se va ocupa de evaziunea fiscala, care a stat la baza intregii reorganizari si e domeniul cel mai important exact ea nu a inceput sa functioneze. In curand, rezultatele obtinute vor da raspunsul la intrebarea dumneavoastra.

CITESTE INTERVIUL COMPLET PE ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
50

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
56

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
36

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...