ALEXANDRU NEGRESCU: Laudatio pentru patru profesori botoșăneni

ALEXANDRU NEGRESCU: Laudatio pentru patru profesori botoșăneni

ALEXANDRU NEGRESCU

Cu prilejul desfășurării Conferinței Naționale de Matematică "Acad. Octav Onicescu – 120 de ani de la naștere", Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România a acordat patru distincții și trofee pentru contribuția deosebită adusă la dezvoltarea și promovarea învățământului matematic botoșănean.

Distincțiile au fost însoțite de un scurt Laudatio, pe care îl redăm mai jos:

Distinși membri ai Academiei Române,
Stimată doamnă Inspector Școlar General,
Onorat auditoriu,

Într-o societate atât de impregnată de absurda atenție spre nonvaloare, Societatea de Științe Matematice din România – Filiala Botoșani propune acordarea unor distincții pentru recunoașterea întregii activități a patru profesori din peisajul matematic botoșănean. Aceștia, în ultimii 30 de ani, au reprezentat cu demnitate niște faruri ce au luminat puternic generații întregi de elevi.

Primul dintre aceștia, profesorul Artur Bălăucă a oferit societății botoșănene peste 300 de olimpici ai concursurilor de matematică, a obținut cu elevii 3 medalii la Olimpiada Balcanică de Matematică și este coautorul a peste 150 de cărți ce au format mințile a zeci de generații. Domnia sa a pornit Concursul Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" în anul 2001 și l-a organizat mai bine de 10 de ani, predând, apoi, ștafeta profesorului Ioan Ciobanașu.

Matematicianul Dan Brânzei, geometru cunoscut și peste hotarele acestei țări aniversate astăzi (1 decembrie), afirma ironic în prefața unei cărți că "cine nu a auzit de Artur Bălăucă, ori este muzician, ori surd complet".

Profesorul Ioan Țicalo reprezintă pentru noi, cei care l-am avut dascăl: un pedagog de excepție, un profesor exigent, un om corect și un făuritor de iubitori de matematică. Același mare profesor Brânzei a recunoscut de nenumărate ori că Ioan Țicalo a avut cea mai frumoasă lucrare de grad pe care a coordonat-o în toată activitatea sa (cu titlul "Probleme de existență în geometrie"). Profesorul Țicalo este cel mai apropiat colaborator al lui Artur Bălăucă în scrierea de cărți matematice.

Mulți dintre elevii botoșăneni, când părăsesc gimnaziul se îndreaptă spre marile licee al Botoșaniului: Laurian și Eminescu. Dacă nu ar fi existat oameni care să continue să insufle dragostea de matematică în inimile elevilor, aceștia s-ar fi descurajat și societatea (adică tot noi) ar fi pierdut. Doi exponenți ai profesorilor de liceu care și-au dedicat viața slujirii generațiilor sunt Ștefan Apetrei și Mihai Ostin. Unul a predat la Laurian, celălalt la Eminescu, însă amândoi aveau același țel: să șlefuiască generațiile de tineri, învățându-i să gândească și să raționeze corect. Au predat la Centrul de Excelență și au împărtășit din cunoștințele și din experiența dumnealor olimpicilor.

Toți acești oameni, pe care astăzi îi evidențiem, înainte de a crea olimpici, au creat oameni (logici și drepți). Pentru aceasta le recunoaștem valoarea și îi desemnăm "ambasadori ai matematicii botoșănene".

Asist. univ. drd. Alexandru Negrescu
1 decembrie 2012

 







 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
203

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
79

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
81

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...