Georgică Manole: Sunteți, la origine, botoșănean. Să vorbim despre locurile natale, despre Botoșani și Dorohoi, dar mai ales despre cum au influențat ele devenirea lui Mihai Haivas, pentru a urma desantul în Iași.
Mihai Haivas: Născut fiind pe meleaguri dorohoiene, în satul Cristinești, în plin război mondial (1941) urmat de un stalinism ucigător și greu de uitat pentru mine, copilăria și adolescența în special au fost puternic marcate de lipsuri materiale determinate, mai ales, de cotele aberant de mari din acea perioadă nefastă pe care trebuiau să le predea la stat părinții mei, declarați „chiaburi” pe nedrept.Cu toate acestea, prin sacrificiile lor, parcursul meu școlar (gimnazial, liceal și universitar) nu a avut întreruperi. În urma unui concurs de admitere cu nota maximă ( 5 - în sistemul rusesc de notare de atunci!) am devenit elev al Liceului nr.1 Dorohoi.Adus de părinți la o gazdă, am avut, după câteva săptămâni, două tentative de a părăsi liceul, dar care nu s-au finalizat datorită intervenției mai hotărâte dar încurajatoare a tatălui meu. Prestigioasa îndrumare a colectivului de cadre didactice de care dispunea această școală au constituit totdeauna prilej de mândrie și satisfacție pentru mine. Pasiunea pentru matematică ivită încă din școala generală a găsit aici terenul propice de dezvoltare. De asemenea, sub coordonarea profesoarei noastre de suflet, Maria Zaiț, am jucat în piese de teatru, fiind coleg de „scenă” cu viitorul actor îndrăgit al Teatrului Național din Iași, Dionisie Vitcu.
Din dorința de a-mi continua pregătirea profesională am părăsit, după cinci ani, cariera didactică în favoarea cercetării științifice, ajungând (tot prin concurs) la Filiala Iași a Academiei Române (1970), de unde m-am și pensionat (2006). Dar excelenta impresie pe care mi-am format-o despre colectivul de profesori al Liceului nr.1 Dorohoi, a rămas permanent neschimbată.
Cu gândul tot mai prezent la plaiurile natale, mi-am exprimat dragostea față de ele prin poezii publicate în volume sau reviste din care redau câteva versuri.
Din Rondelul locurilor natale, doar prima strofă:
Cum prima dragoste (matematica) nu se uită niciodată, redau în întregime:
Rondelul profesorului de matematică
ABUNDENŢĂ DE JURIŞTI